Pulau Greek melancarkan program visa khas untuk pelawat Turki dalam usaha diplomatik untuk menenangkan wilayah

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — Pegawai di pulau Rhodes membuka terminal visa cuti baru untuk pelancong Turki Isnin ini sebagai sebahagian daripada usaha diplomasi untuk meredakan ketegangan jangka panjang antara kedua-dua negara.

Visa akses terhad ini akan membolehkan pelawat untuk melawat 10 pulau Yunani selama seminggu tanpa perlu memohon akses penuh ke kawasan perjalanan tanpa pasport Kesatuan Eropah yang dikenali sebagai kawasan Schengen.

Anggota NATO Greece dan Turki melancarkan beberapa inisiatif tahun lalu untuk cuba mengelakkan pertikaian berdekad lamanya – kebanyakannya mengenai sempadan laut dan hak galian di Laut Aegean – untuk memberi tumpuan kepada perdagangan.

melawat Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis di Disember untuk menandatangani beberapa perjanjian kerjasama dwihuruf di Athens. Mitsotakis akan melawat Turki bulan depan. “Visa ekspres boleh dikeluarkan bukan sahaja pada musim panas, tetapi sepanjang tahun. Langkah itu dirancang untuk meningkatkan pelancongan di kawasan dan masa di luar musim sibuk, jadi ia akan membantu ekonomi tempatan,” tulis Mitsotakis dalam pos dalam talian mingguan Ahad.

Diberikan di pelabuhan Yunani yang menyertai, visa baru ini akan menelan kos 60 euro dan akan termasuk pemeriksaan pasport dan rekod cap jari, manakala pelawat tidak dibenarkan bepergian ke negara ahli EU yang lain, menurut pegawai Yunani.

“Sistem baru sudah siap dan terdapat banyak permintaan dari pelawat Turki. Tetapi tiada kapal yang dijadualkan tiba hari ini. Kami akan menerima kedatangan lewat minggu ini,” kata Vassilis Vayiannakis, ketua Dana Pelabuhan Rhodes, kepada AP.

Pulau-pulau dalam program visa cuti semuanya terletak berhampiran pantai Turki dan juga termasuk Lesbos, Limnos, Chios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Symi dan Kastellorizo, dengan pulau-pulau kecil dijangka menyertai pada Jun.

Turki lama menuntut peraturan perjalanan yang lebih longgar untuk warganya melawat EU sebagai balasan atas kerjasama negara anggota blok itu termasuk usaha untuk mengekang imigresen haram. Pelancongan merupakan industri vital untuk ekonomi Yunani. Negara itu menyambut 32.7 juta pelawat tahun lalu, menaikkan 20.5 bilion euro, menurut data bank pusat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.