Protes Pro-Hamas Membuat Politik Eropah Bimbang Kerana AS Memerhatikan Dengan Teliti

Simpati terhadap Hamas dalam perangnya menentang Israel telah dilihat dalam beberapa lingkungan di jalan-jalan Eropah dan di beberapa bandar Amerika Syarikat, memicu perdebatan baru mengenai apa yang dikritik sebagai multikulturalisme yang salah arah, integrasi yang gagal, pasukan polis yang tidak mencukupi dan imigresen yang tidak dikawal.

Gerakan pengganas yang ditetapkan oleh EU dan AS, Hamas, melakukan pembunuhan beramai-ramai sekurang-kurangnya 1,400 orang di selatan Israel pada 7 Oktober dan menculik lebih daripada 200 orang, termasuk warganegara Amerika.

Serangan yang didakwa antisemitisme menyasarkan Israel meletus di kalangan beberapa penunjuk perasaan pro-Palestin di London dan di Brooklyn, New York, pada hari Sabtu ketika penunjuk perasaan menjerit slogan kontroversi “Dari sungai ke laut, Palestin akan menjadi merdeka.”

Anggaran 100,000 penunjuk perasaan hadir di London untuk menyertai sebab Palestin – sebahagian daripada yang kelihatannya menyokong Hamas, yang matlamatnya adalah untuk memusnahkan Israel dan membunuh orang Yahudi.

Menteri Dalam Negeri UK Suella Braverman menganggap slogan “Dari sungai ke laut, Palestin akan menjadi merdeka” sebagai antisemitik, dengan menyatakan bahawa bahasa itu “dipahami secara meluas memanggil untuk pemusnahan Israel.” Pejabat kerajaan Braverman adalah setanding dengan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS.

Robert Jenrick, menteri imigresen UK, mengambil tindakan terhadap pro-Palestin kerana menjerit “jihad” di jalan-jalan ibu negara British. Beliau berkata mereka “menghasut keganasan pengganas” dengan menyeru slogan pertempuran yang kerap dinyatakan oleh Islamis radikal.

Polis Metropolitan London menyatakan ia meneliti rakaman lelaki yang berteriak, “Jihad, Jihad,” dalam demonstrasi yang dianjurkan oleh organisasi Islamis radikal Hizb ut-Tahrir.

Sekurang-kurangnya 13 negara telah mengharamkan pergerakan Hizb ut-Tahrir, yang menuntut untuk menubuhkan sebuah negara Islam (juga dikenali sebagai khalifah). Penulis dan wartawan Amerika Andy Ngo melaporkan di X, bekas Twitter, tentang penunjuk perasaan di perhimpunan Hizb ut-Tahrir yang menyeru peperangan suci Muslim terhadap negara Yahudi.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Polis Metropolitan, “Pegawai-pegawai mengenal pasti lelaki yang terlibat dan bercakap dengannya untuk menghalang sebarang penjeritan serupa.”

Ghanem Nuseibeh, pengerusi Muslim Menentang Antisemitisme di United Kingdom, berkata kepada Digital, “Saya fikir antisemitisme yang dilihat dalam protes pro-Palestin adalah sangat dan tanpa syak wasangka dipersalahkan. Pihak berkuasa mesti bertindak terhadap antisemitisme walaupun tindakan itu sah, dan saya tidak nampak cukup dilakukan di mana-mana di Barat untuk memerangi antisemitisme.”

BIDEN BERKATA ISRAEL TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SERANGAN ROKET KE HOSPITAL GAZA YANG MENYEBABKAN 500 MATI: ‘DILAKUKAN OLEH PASUKAN LAIN’

Beliau menambah, “Undang-undang benci yang sedia ada tidak sesuai untuk menangani antisemitisme, dan pihak berkuasa di seluruh dunia, terutamanya di Eropah, perlu meningkatkan permainan mereka. Antisemitisme tidak sepatutnya dianggap sebagai kebebasan bersuara tetapi [sebagai] ucapan benci dan mesti didakwa sehingga ke tahap maksimum undang-undang.”

Nuseibeh juga memberi amaran,Kegagalan pihak berkuasa Barat bertindak terhadap antisemitisme kini akan berubah menjadi banjir yang tidak dapat diubah dan tidak dapat dimaafkan yang mengancam komuniti Yahudi di seluruh dunia.”

Ahli politik Timur Tengah British Tom Gross memberitahu Digital, “Protes besar-besaran di Eropah, kelihatannya menyokong Palestin, sering kelihatan lebih dipandu oleh rasisme dan prejudis terhadap orang Yahudi. Di Warsaw, Poland, minggu ini, contohnya, pelajar perubatan Norway yang tinggal di bandar itu mengangkat papan menyeru Holocaust kedua.”

Beliau menambah, “Di London, puluhan ribu orang memanggil pemusnahan Israel. Ramai penunjuk perasaan berasal dari komuniti Muslim radikal keturunan Pakistan dan Bangladesh. Yang lain datang dari kiri jauh. Intelijen British percaya bahawa ejen kerajaan Iran mungkin juga terlibat dalam menghasut perkara di jalan-jalan Eropah.”

Gross, yang kerap memberi komen mengenai hubungan antara Eropah dan Timur Tengah, berkata: “Pihak berkuasa di UK dan tempat lain kelihatan sangat takut mengambil tindakan terhadap kebencian ini. Di Trafalgar Square di pusat London, kami melihat polis British memberitahu dua orang untuk tidak memaparkan bendera Inggeris kerana ia ‘provokatif’ tetapi pada masa yang sama membenarkan beribu-ribu bendera Palestin dipamerkan.”

Di Perancis, yang menurut laporan Reuters adalah rumah kepada komuniti Muslim dan Yahudi terbesar di Eropah, menteri dalam negeri Emmanuel Macron telah mengharamkan beberapa protes pro-Palestin, dengan menyatakan ketakutan bahawa ia boleh “menjana gangguan kepada ketenteraman awam.” Beberapa protes tidak sah telah berlangsung di Paris, menyebabkan sesetengah penangkapan oleh polis.

Jerman telah dilanda oleh perarakan pro-Palestin dan pemusnahan bendera Israel. Menurut laporan kecerdasan dalam negeri terbaru negara itu, terdapat 450 operator Hamas dan 1,250 ahli Hezbollah di dalam wilayah negara Eropah tengah itu. Apabila ditanya mengenai operator Hamas, Brig. Jen. Amir Avivi (bersara) Israel memberitahu Digital bahawa Jerman sepatutnya “menangkap orang-orang ini” dan “bertindak terhadap entiti ekstrimis.”

Selepas Avivi memberi amaran mengenai ancaman serangan pengganas Hamas di Jerman, menteri dalam negeri persekutuan Jerman, Nancy Faeser, berkata: “Jika kami dapat mengusir penyokong Hamas, kami mesti melakukan ini.” Faeser, dari Parti Demokratik Sosial sayap kiri, menambah selepas serangan ISIS-diilhamkan di Brussels minggu lalu, “Pihak berkuasa keselamatan kami kini memberi fokus lebih kuat kepada adegan Islamis.”

Seorang pengganas Islam yang dinamakan sebagai Abdesalem Lassoued dalam media Belgium dan bertutur dalam bahasa Arab, membunuh dua orang Sweden di ibu negara Kesatuan Eropah. Polis Belgium membunuh pengganas itu.

Kebimbangan mengenai kegagalan Faeser untuk memberi tumpuan kepada Islam radikal di Jerman telah menjadi sumber kritikan dari politik Kristian Demokratik dan sebilangan wartawan selama bertahun-tahun. Faeser menyeru rakyat untuk memaklumkan pihak berkuasa tentang “propaganda” menyokong Hamas.

Pada hari Jumaat, peguam negara di Munich menggeledah rumah seorang warganegara Jerman berusia 38 tahun atas posting Instagram yang mempertahankan serangan Hamas, menurut kenyataan dari peguam negara.

“Kami tidak akan membenarkan kebencian dan keganasan mengerikan ini merebak,” kata Faeser kepada wartawan.

Canselor Jerman dari Parti Demokratik Sosial, Olaf Scholz, secara lisan berpecah dengan garis pro-imigresen parti politiknya minggu lalu dengan berkata bahawa Jerman perlu memulakan pengusiran “secara besar-besaran”pendatang yang tidak mempunyai hak untuk kekal di negara itu, menambah retorik keras mengenai imigresen sejak koalisinya berbuat buruk dalam dua pilihan raya negeri minggu ini.

Walaupun Jerman telah melaksanakan larangan aktiviti Hamas dan Hezbollah, tidak jelas mengapa Faeser enggan menindakkan 450 operator Hamas dan 1,250 ahli Hezbollah. Digital menghantar soalan akhbar kepada jurucakapnya, Björn Bowinkelmann, yang enggan memberi komen.

Pegawai persekutuan yang diberi tugas memerangi antisemitisme, Felix Klein, tahun ini dikritik dengan pedas oleh Rabbi Abraham Cooper, timbalan dekan Pusat Simon Wiesenthal di LA, kerana gagal menyebut antisemitisme Palestin dan Iran sebagai ancaman di Jerman dalam “Strategi Kebangsaan terhadap Antisemitisme dan untuk Kehidupan Yahudi.” Faeser menyelia kerja Klein. Klein tidak menjawab soalan akhbar berulang kali dari Digital.

Bandaraya Stuttgart di barat daya Jerman merupakan salah satu pusat aktiviti pro-Hamas, termasuk protes besar pada hari Jumaat yang mengandungi beberapa slogan yang dianggap antisemitik oleh sesetengah pengkritik.

Datuk Bandar Stuttgart, Frank Nopper, telah dibawah api sepanjang tahun ini kerana gagal mengambil tindakan undang-undang dan pentadbiran yang agresif untuk memadamkan pengumuman di laman web perbandaran untuk kumpulan pro-Palestin bernama Jawatankuasa Palestin Stuttgart yang dituduh membolehkan entiti pro-Hamas, Samidoun, di laman webnya. Kerajaan Jerman mengharamkan Samidoun beberapa hari selepas pembunuhan beramai-ramai warganegara Israel oleh Hamas pada 7 Oktober.

Soalan akhbar kepada pejabat komunikasi Frank Nopper tidak segera dijawab. Negeri Baden-Württemberg di Jerman, di mana Stuttgart terletak, telah dilanda beberapa skandal antisemitisme dalam kementerian yang diberi tugas memerangi antisemitisme.

Digital melaporkan tahun lalu mengenai seorang pegawai awam Jerman, Michael Blume, yang ditugaskan memerangi antisemitisme di negeri itu tetapi dituduh menyebarkan konspirasi antisemitik dan anti-Israel.