Protes mungkin akan memaksa operasi perlombongan Panama yang kontroversi untuk ditutup

(SeaPRwire) –   Syarikat yang mempunyai kontrak dengan kerajaan Panama telah menyebabkan protes selama berminggu-minggu mengatakan bahawa ia telah mengurangkan operasi dan mungkin perlu menangguhkan mereka kerana sekatan loji kuasa lombongnya.

Minera Panama, anak syarikat tempatan First Quantum Minerals, berkata dalam kenyataan bahawa bot-bot kecil telah menghalang pelabuhannya di wilayah Colon, menghalang bekalan daripada tiba di lombong tembaga.

“Jika tindakan haram terus menghalang bekalan yang diperlukan untuk mengendalikan loji kuasa, syarikat akan mengurangkan tren pemprosesan yang tinggal pada minggu ini dan sementara menangguhkan pengeluaran,” kata kenyataan itu.

Panama telah dilanda protes jalanan dan sekatan lebuh raya selama berminggu-minggu kerana rakyat bimbang tentang kesan terhadap alam sekitar dan menekan kerajaan untuk membatalkan kontrak.

Lombong itu menggaji ribuan pekerja dan menyumbang 3% kepada produk dalam negara kasar Panama.

Pada bulan Mac, perundangan Panama mencapai persetujuan dengan First Quantum membenarkan Minera Panama untuk terus beroperasi lombong tembaga terbuka besar di tengah Panama selama sekurang-kurangnya 20 tahun lagi. Lombong itu sementara ditutup tahun lepas apabila perbincangan antara kerajaan dan First Quantum pecah kerana bayaran yang mahu oleh kerajaan.

Kontrak itu, diluluskan akhirnya pada 20 Oktober, membenarkan anak syarikat untuk terus mengendalikan lombong tembaga di hutan biodiversiti barat ibu negara selama 20 tahun akan datang, dengan kemungkinan memanjangkan selama 20 tahun lagi jika lombong masih produktif.

Sejak protes bermula, kerajaan hampir meluluskan undang-undang yang akan membatalkan kontrak itu, tetapi menarik diri dalam perbahasan malam lewat di perundangan pada 2 November.

Penunjuk perasaan berharap mahkamah Panama akan mengisytiharkan kontrak tidak perlembagaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )