Protes meletus mengenai rancangan kerajaan Slovakia untuk mengubahsuai penyiaran awam

(SeaPRwire) –   Ribuan orang Slovakia berhimpun di ibu negara pada Jumaat untuk mengutuk rancangan kerajaan baru Perdana Menteri populis Robert Fico untuk menyusun semula penyiaran awam negara itu semasa gelombang protes anti-kerajaan.

Penunjuk perasaan di Dataran Kebebasan di pusat bandar Bratislava menyertai Presiden Zuzana Čaputová, wartawan tempatan, pembangkang, pertubuhan media antarabangsa, Suruhanjaya Eropah dan yang lain yang memberi amaran bahawa perubahan itu akan mengakibatkan kawalan penuh kerajaan terhadap televisyen dan radio awam Slovakia.

Zora Jaurova, ahli parlimen untuk parti pembangkang utama Slovakia Progressive yang menganjurkan protes bersama berkata perubahan itu akan mengubah penyiar menjadi “alat untuk propaganda kerajaan.”

“Kita tidak boleh membenarkan perkara itu berlaku,” katanya kepada orang ramai.

Menurut rancangan yang dirangka oleh Menteri Kebudayaan Martina Simkovicova, radio dan televisyen awam semasa RTVS akan digantikan dengan organisasi baru. Majlis tujuh ahli yang dilantik oleh menteri dan parlimen akan memilih pengarahnya, walaupun yang semasa mempunyai mandat parlimen sehingga 2027. Majlis itu berhak memecat pengarah tanpa memberi sebarang sebab.

“Ini kelihatan sebagai usaha terselindung untuk mengubah penyiaran perkhidmatan awam Slovakia menjadi media dikawal negara,” kata Noel Curran, Pengarah Agung Pertubuhan Penyiaran Eropah (EBU) dalam kenyataan. “Ini akan menjadi langkah mundur yang merbahaya bagi demokrasi dan kebebasan bersuara.”

RTVS ialah ahli EBU, yang merupakan pakatan penyiar awam.

Serangan terhadap RTVS adalah sebahagian daripada serangan besar-besaran Fico terhadap semua media bebas, kenyataan yang ditandatangani oleh ratusan wartawan Slovakia berkata.

Šimkovičová berkata perubahan diperlukan kerana penyiar semasa tidak adil dan memberi ruang hanya kepada pandangan arus perdana dan menyensor yang lain.

Kira-kira seribu wartawan dan orang lain yang bekerja untuk penyiar itu menafikan ia benar.

Simkovicova mewakili Parti Kebangsaan Slovakia yang ultra-nasionalis, ahli kerajaan campuran yang merupakan parti minoriti di Slovakia. Beliau pernah bekerja untuk stesen televisyen internet yang terkenal menyebarkan maklumat palsu.

Ribuan orang telah berulang kali keluar ke jalan raya di seluruh Slovakia baru-baru ini untuk berhimpun menentang dasar Fico yang pro-Russia dan lain-lain, termasuk rancangan untuk meminda kod jenayah yang akan mengurangkan hukuman untuk rasuah dan beberapa jenayah lain dan mengurangkan tempoh kekufuran secara ketara.

Beberapa orang yang berkaitan dengan parti perdana menteri, termasuk ahli parlimen, menghadapi pendakwaan dalam kes rasuah.

Fico kembali berkuasa untuk kali keempat tahun lalu selepas parti kiri beliau Smer (Arahan) memenangi pilihan raya parlimen pada 30 September atas platform pro-Russia dan anti-Amerika Syarikat.

Dikenali kerana tuduhan pedasnya terhadap wartawan, Fico baru-baru ini melabelkan stesen televisyen utama, dua akhbar seluruh negara dan laman berita dalam talian sebagai musuh-musuhnya dan tidak berkomunikasi dengannya.

Pencrita bimbang Slovakia di bawah Fico akan meninggalkan laluan pro-Baratnya dan mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.