Protes anti-Israel di kolej menular ke Australia dengan munculnya kem sementara

(SeaPRwire) –   Protes pro-Palestina yang melanda kampus-kampus universiti di seluruh Amerika kini berkembang ke peringkat global dengan kem-kem pendudukan muncul di beberapa buah universiti di Australia.

Imej menangkap ratusan aktivis pada Jumaat berkumpul di sekitar kem yang didirikan di kampus Universiti memanggil institusi itu supaya menarik balik pelaburan daripada syarikat-syarikat yang mempunyai kaitan dengan Israel.

“Sekali anda memahami apa yang berlaku, anda mempunyai tanggungjawab untuk cuba terlibat dan meningkatkan kesedaran serta menunjukkan solidariti,” kata seorang peserta kepada Reuters. Dia dikenal pasti sebagai seorang bapa berusia 39 tahun yang membawa anaknya berusia 2 tahun ke tempat kejadian untuk menunjukkan bahawa ia tidak hanya pelajar yang menunjuk perasaan terhadap perang di Gaza.

Di satu protes balasan beberapa ratus ela dari sana, berkumpulnya orang ramai di sekitar bendera Australia dan Israel sambil mendengar penceramah yang mengatakan bahawa demonstrasi pro-Palestina itu menyebabkan staf dan pelajar berasa tidak selamat di kampus, menurut Reuters.

“Tiada ruang untuk sesiapa lagi, berjalan melalui kampus dengan menjerit ‘Intifadah’ dan ‘dari sungai ke laut’ ia melakukan sesuatu, ia menakutkan,” kata salah seorang penceramah dilaporkan berkata.

Kem-kem pendudukan lain muncul di universiti-universiti di bandar-bandar Melbourne dan Canberra, lapor Reuters.

Naib Canselor Universiti Sydney Mark Scott berkata pada Jumaat bahawa terdapat ruang untuk kedua-dua kumpulan penunjuk perasaan.

“Mereka mungkin sangat tidak bersetuju dengan perkara-perkara yang telah dibincangkan. … Kami boleh menjadi tuan rumah perbualan itu dan sepatutnya dapat berbuat demikian dengan cara tidak mengancam,” katanya kepada Penyiaran Australia.

Scott berkata bukan semua penunjuk perasaan adalah pelajar, dan beberapa mungkin tidak komited terhadap penglibatan yang aman dan berhasil.

“Kami sedang bekerjasama dengan keselamatan dan polis,” tambahnya.

Pada satu ketika berlakunya pergaduhan antara kedua-dua kumpulan di Universiti Sydney, lapor Persatuan Press, mengutip ABC, tetapi ditambahkannya bahawa kedua-dua pihak kemudian menarik diri kerana keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.