Presiden Ukraine berkata kepada persidangan bahawa menyampaikan keadilan menguatkan keselamatan di negaranya

(SeaPRwire) –   THE HAGUE, Netherlands (AP) — pada Selasa mendesak delegasi dalam konferensi tentang keadilan dan pampasan di Ukraine untuk terus berusaha menangani impuniti untuk jenayah perang dalam usaha untuk “memberikan kekuatan sebenar kepada keselamatan kita bersama — keselamatan dari agresi dan keganasan.”

Menteri dan pegawai dari puluhan negara bertemu di Belanda untuk membincangkan bagaimana membawa keadilan kepada mangsa pencerobohan Rusia di Ukraine, ketika perang yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia menyeret masuk tahun ketiga yang memusnahkan.

Mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap untuk Presiden Rusia Vladimir Putin dan pesuruhjaya hak kanak-kanak negara itu menuntut mereka bertanggungjawab peribadi untuk penculikan kanak-kanak dari Ukraine.

Mahkamah juga telah mengeluarkan waran untuk dua pegawai tentera Rusia senior atas dakwaan bertanggungjawab untuk serangan terhadap infrastruktur kritikal di Ukraine.

“Biarkan keamanan sebenar dipulihkan lebih cepat. Dan biarkan setiap orang yang memusnahkan keamanan benar-benar takut menghadapi perbicaraan di The Hague,” kata Zelenskyy dalam mesej video.

Peguam Negara Ukraine, Andriy Kostin, memberitahu mesyuarat negaranya telah mengenal pasti 551 suspek jenayah perang, didakwa 374 dan sudah menjalankan prosiding terhadap 104 orang.

Semasa konferensi, daftar kerosakan yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia secara rasmi dibuka, membenarkan orang untuk mengemukakan tuntutan pampasan untuk kerosakan, kehilangan atau kecederaan yang dialami akibat pencerobohan.

Register of Damage Caused by the Aggression of the Russian Federation against Ukraine, atau RD4U, ditubuhkan oleh Majlis Eropah tahun lalu. Ia tidak akan membayar sebarang tuntutan, tetapi merupakan langkah ke arah mekanisme pampasan antarabangsa yang belum ditubuhkan.

Pelancaran memberi tumpuan kepada tuntutan untuk kerosakan atau pemusnahan harta kediaman. Ia menyatakan antara 300,000 hingga 600,000 tuntutan dijangka. RD4U bertujuan membenarkan tuntutan lanjut segera, termasuk yang berkaitan dengan kerosakan atau pemusnahan infrastruktur kritikal Ukraine.

Membuka konferensi, Menteri Luar Negeri Belanda Hanke Bruins Slot menyatakan kos kemusnahan serangan Rusia menekankan keperluan menyokong Ukraine.

“Kerana jika tidak, sistem keadilan negara akan akhirnya runtuh di bawah beban kekejaman ini,” katanya.

The Hague, dikenali sebagai bandar keamanan dan keadilan antarabangsa, penting dalam usaha membawa pertanggungjawaban dan mengakhiri impuniti untuk jenayah di Ukraine. Ia merupakan rumah kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan Pusat Prosiding Jenayah Agresi terhadap Ukraine, dan kerajaan Belanda telah menawarkan untuk menjadi tuan rumah mahkamah khas tentang jenayah agresi. Walaupun ICC menyiasat jenayah di Ukraine, ia tidak mempunyai bidang kuasa untuk menjalankan prosiding jenayah agresi dalam konflik ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.