Presiden Uganda melantik anaknya sebagai panglima tertinggi tentera, menimbulkan kebimbangan tentang penerusan kuasa

(SeaPRwire) –   KAMPALA, Uganda (AP) — pada hari Khamis melantik anaknya sebagai komander tertinggi tentera, satu langkah kontroversi di negara di mana ramai yang lama percaya Museveni sedang melatih anak sulungnya untuk jawatan presiden.

Anak Museveni, Jeneral Muhoozi Kainerugaba, baru-baru ini mengadakan perhimpunan di seluruh negara, melanggar undang-undang yang melarang pegawai tentera berkhidmat terlibat dalam politik parti. Tetapi Kainerugaba menyatakan aktiviti beliau — termasuk pelancaran baru-baru ini kumpulan aktivis dikenali sebagai Liga Patriotik Uganda — bukan parti dan bertujuan menggalakkan semangat patriotik di kalangan rakyat Uganda.

Kainerugaba telah dinaikkan pangkat ke jawatan barunya pada lewat Khamis, mengikut kenyataan tentera. Dua penasihat terdekat beliau telah diberi jawatan menteri dalam rombakan menteri kerajaan, juga diumumkan lewat Khamis, menambah spekulasi bahawa Museveni menyokong aktiviti politik Kainerugaba.

Museveni, yang mula berkuasa dengan kekerasan pada 1986 dan dipilih enam kali, tidak pernah menyatakan bila beliau akan bersara. Beliau tidak mempunyai saingan dalam parti pemerintah Pergerakan Wira Negara — sebab banyak yang percaya beliau akan mempunyai kata putus dalam memilih penggantinya. Rakan-rakan Kainerugaba ditempatkan secara strategik dalam jawatan pemerintah merentasi perkhidmatan keselamatan, mengikut pemerhati.

Pilihan raya presiden Uganda akan diadakan pada 2026.

Penyokong Kainerugaba menyatakan beliau menawarkan Uganda peluang untuk pemindahan kuasa secara aman dalam sebuah negara yang tidak mempunyai satu sejak kemerdekaan dari kuasa penjajahan British pada 1962. Tetapi pemimpin pembangkang, pengkritik dan yang lain berminat untuk perubahan menyatakan kenaikannya membawa negara Afrika Timur itu ke arah pemerintahan warisan.

Kainerugaba menyertai tentera pada lewat 1990-an, dan kenaikannya ke puncak angkatan bersenjata menimbulkan kontroversi, dengan pengkritik menamakannya “Projek Muhoozi” untuk mempersiapkannya untuk jawatan presiden.

Museveni dan Kainerugaba lama menafikan wujudnya skim sedemikian, tetapi kelihatan peralihan sedang berlangsung apabila Museveni, 79, menyandang apa yang mungkin menjadi penggal terakhirnya tanpa pengganti yang boleh dikenali dalam kerajaan awam.

Kainerugaba baru-baru ini berkhidmat sebagai penasihat kanan presiden bertanggungjawab untuk operasi khas, selepas bapanya mengeluarkannya sebagai pemerintah infantri pada 2022. Ketika itu, Kainerugaba bertanggungjawab untuk siri tweet ofensif, termasuk satu tanpa provokasi di mana beliau mengancam untuk menawan ibu negara negara jiran Kenya. Beliau pernah berkhidmat sebagai pemerintah kumpulan elit pasukan khas melindungi keluarga pertama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.