Presiden Turki membuat lawatan rasmi pertama ke Iraq selepas lebih satu dekad

(SeaPRwire) –   tiba di Iraq pada Isnin untuk lawatan rasmi pertamanya dalam lebih satu dasawarsa kerana Ankara mencari kerjasama lebih daripada Baghdad dalam perangnya menentang militan yang mempunyai kedudukan di Iraq.

Isu-isu lain juga menjadi tumpuan antara dua negara ini, termasuk bekalan air dan eksport minyak dan gas dari utara Iraq ke Turki, dihentikan selama lebih satu tahun.

Erdogan, lawatan terakhirnya ke Baghdad pada 2011, ketika beliau menjadi perdana menteri, bertemu dengan Presiden Iraq Abdul Latif Rashid dan sebagai mereka menandatangani perjanjian tentang pengurusan air, keselamatan, tenaga dan kerjasama ekonomi.

“Saya yakin lawatan saya dan perjanjian yang baru ditandatangani akan membentuk titik perubahan baru dalam hubungan Turki-Iraq,” kata Erdoğan dalam sidang akhbar bersama al-Sudani.

Al-Sudani berkata mereka membincangkan “koordinasi keselamatan bilateral, yang akan memenuhi keperluan kedua-dua pihak dan menghadapi cabaran yang dibawa oleh kehadiran unsur bersenjata yang mungkin bekerjasama dengan keganasan dan melanggar keselamatan kedua-dua negara.”

Lawatan Erdoğan “datang pada masa yang sensitif dan berbahaya,” tambah al-Sudani, merujuk kepada perang Israel terhadap kumpulan militan Hamas di Gaza – perang yang mempunyai kesan gelombang di seluruh rantau.

Erdoğan berkata pemimpin telah “berunding mengenai langkah bersama yang boleh diambil terhadap organisasi pengganas PKK dan cabangnya, yang menargetkan Turki dari wilayah Iraq,” merujuk kepada Parti Pekerja Kurdistan atau PKK, gerakan pemisahan Kurdish yang dilarang di Turki.

PKK mengekalkan pangkalan di kawasan Kurdish separa autonomi utara Iraq.

Sebelum ini Erdoğan mengumumkan operasi besar-besaran terhadap PKK semasa musim panas, dengan tujuan “selamanya” membasmi ancaman yang ditimbulkannya. Beliau tidak menyatakan tindakan apa yang akan diambil oleh pasukan Turki di Iraq tetapi pasukan Turki pernah melancarkan serangan darat berulang kali terhadap PKK di utara Iraq dan jet Turki kerap menargetkan tapak yang disyaki PKK.

Ankara kini bertujuan mencipta laluan keselamatan sedalam 19-25 batu sepanjang sempadan bersama Iraq, Menteri Pertahanan Turki Yasar Guler memberitahu wartawan bulan lepas.

Pemberontakan – PKK berjuang untuk negara Kurdish autonomi di tenggara Turki – telah mengorbankan puluhan ribu nyawa sejak 1980-an dan Turki serta sekutu Baratnya telah melabelkan PKK sebagai organisasi pengganas.

Baghdad lama membantah bahawa tindakan Turki di Iraq terhadap PKK melanggar kedaulatannya, tetapi kini merestui operasi Ankara.

Pada Mac, selepas perjumpaan antara menteri luar negara Iraq dan Turki, Baghdad mengumumkan bahawa Majlis Keselamatan Kebangsaan Iraq telah mengeluarkan larangan terhadap PKK, walaupun tidak menganggapnya sebagai organisasi pengganas.

Erdoğan Isnin memuji larangan itu.

Al-Sudani memberitahu wartawan semasa lawatan ke Washington minggu lepas bahawa Iraq dan Turki mempunyai “kepentingan sebenar dengan satu sama lain dan projek bersama.” Beliau menyatakan bahawa PKK lama mempunyai kehadiran di utara Iraq, “tetapi kami tidak membenarkan sebarang kumpulan bersenjata berada di wilayah Iraq dan menggunakannya sebagai pangkalan untuk serangan.”

Ankara mendakwa kehadiran PKK di Iraq mengancam pembinaan laluan perdagangan utama, Laluan Pembangunan Iraq, yang akan menghubungkan pelabuhan di Basra, selatan Iraq, ke Turki melalui rangkaian landasan kereta api dan lebuh raya.

Baghdad mungkin mengambil pendekatan serupa terhadap PKK seperti yang diambil terhadap kumpulan pembangkang Kurdish Iran berpangkalan di utara Iraq.

Kehadiran pembangkang Iran menjadi titik ketegangan dengan Tehran, yang sesekali melancarkan serangan udara ke atas pangkalan mereka di Iraq. Musim panas lepas, Iran dan Iraq mencapai persetujuan untuk menyahsenjata kumpulan itu dan memindahkan ahli mereka dari pangkalan tentera ke kem pemindahan.

Isu tenaga dan hak air juga penting dalam hubungan Iraq-Turki.

Paip minyak mengalir dari kawasan Kurdish separa autonomi ke Turki telah ditutup sejak Mac 2023, selepas keputusan mahkamah timbang tara memerintah Ankara membayar Iraq $1.5 bilion untuk eksport minyak yang melepasi kerajaan pusat Baghdad. Perkongsian hasil minyak dan gas telah lama menjadi isu kontroversi antara Baghdad dan pihak berkuasa Kurdish di Irbil.

Beberapa tahun kebelakangan ini, pegawai Iraq membantah bahawa empangan dibina oleh Turki mengurangkan bekalan air Iraq.

Sungai Tigris dan Euphrates, yang menyediakan kebanyakan air tawar Iraq, berasal dari Turki. Pakar bimbang bahawa perubahan iklim mungkin memperburuk kekurangan air sedia ada di Iraq, dengan akibat yang boleh menjadi memusnahkan.

Mustafa Hassan, penduduk Baghdad, berkata beliau berharap lawatan Erdoğan “akan membantu menyelesaikan masalah berkaitan air, kerana Iraq menghadapi krisis kekurangan air, dan ini memberi kesan kepada pertanian.”

Erdoğan berkata Ankara sedar tentang masalah air yang dihadapi Iraq dan bahawa kedua-dua negara telah menubuhkan “jawatankuasa tetap bersama yang akan membantu melalui kerjasama… dengan mengambil kira kepentingan bersama kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.