Presiden syarikat kumpulan lelaki Jepun meletak jawatan berikutan tuduhan penderaan seks terhadap pengasas yang telah meninggal

Sebuah syarikat hiburan Jepun yang berpengaruh yang tercemar dengan tuduhan serangan seksual terhadap pengasasnya yang sudah meninggal melantik salah satu bintangnya sebagai presiden barunya pada hari Khamis selepas ketua sebelumnya meletak jawatan dan meminta maaf atas penderaan yang dialami klien muda selama berdekad-dekad.

Julie Keiko Fujishima mengumumkan bahawa beliau meletak jawatan sebagai presiden Johnny & Associates, agensi bakat yang diasaskan oleh mendiang bapa saudaranya, Johnny Kitagawa. Beliau berkata serangan seksual yang didakwa benar-benar berlaku dan bahawa beliau akan kekal dalam lembaga syarikat untuk melihat program pampasan mangsa.

“Inilah yang dilakukan bapa saudara saya, dan sebagai anak saudara perempuan, saya mahu bertanggungjawab,” kata Fujishima dengan serius.

Noriyuki Higashiyama, ahli kumpulan lelaki Shonentai, berkata beliau bersara sebagai pelakon dan penyanyi untuk menjadi presiden baru Johnny & Associates, peranan yang akan merangkumi pengawasan pampasan untuk lelaki yang diserang sebagai kanak-kanak.

“Jenayah ngeri telah dilakukan,” kata Higashiyama kepada wartawan di sebuah hotel Tokyo, membungkuk dalam-dalam beberapa kali dengan Fujishima.

“Ia akan mengambil masa untuk memenangi semula kepercayaan, dan saya meletakkan nyawa saya untuk usaha ini.”

Struktur syarikat baru, yang akan merangkumi pegawai pematuhan luar, akan diumumkan bulan depan, kata Fujishima.

Pada satu ketika, beliau tersedu-sedu menahan air mata, menekankan pencapaian penyanyi dan penari yang diwakili dan dipromosikan oleh agensi bakat yang dikenali sebagai Johnny’s.

“Saya hanya merasa penuh rasa syukur kepada semua peminat,” katanya.

Kitagawa begitu berkuasa sehingga beliau, dan ramai orang lain, telah berdiam diri, tambahnya.

Semasa sidang akhbar pada hari Khamis, Higashiyama dengan serta-merta menjawab soalan mengenai dakwaan bahawa beliau terlibat dalam membuli atau melakukan jenayah seksual terhadap budak lelaki Johnny yang lain.

“Mungkin saya melakukannya; mungkin tidak,” katanya.

Beliau mengakui beliau cenderung keras terhadap pelakon muda. Beliau berkata beliau hanya tidak dapat mengingati, kerana beliau mungkin melakukan perkara-perkara ketika beliau remaja dan berusia 20-an yang tidak akan beliau lakukan sekarang, pada usia 56 tahun.

Sidang akhbar itu adalah yang pertama sejak beberapa orang tampil ke hadapan tahun ini, mendakwa mereka diserang secara seksual oleh Kitagawa.

Kitagawa berada di belakang puluhan kumpulan lelaki popular di Jepun, bermula pada tahun 1960-an. Beliau meninggal dunia pada tahun 2019 dan tidak pernah didakwa.

Siasatan tiga bulan oleh pasukan khas yang ditubuhkan oleh syarikat mengumumkan bahawa dakwaan yang lama dirumitkan adalah fakta.

Lelaki yang tampil ke hadapan berkata Kitagawa merogol, meraba dan menyalahgunakan mereka di rumah mewahnya di Tokyo, serta tempat-tempat lain, seperti keretanya dan hotel luar negara, semasa mereka menjadi penari dan penyanyi.

Ramai mangsa adalah ahli kumpulan sokongan yang dipanggil Johnny’s Jr., yang menari dan menyanyi di belakang bintang-bintang besar. Seorang lelaki yang baru-baru ini tampil ke hadapan berkata beliau secara rutin dilecehkan ketika Kitagawa belum mengasaskan syarikatnya. Dia hanya berusia 8 tahun.

Sembilan lelaki telah membentuk kumpulan menuntut permintaan maaf dan pampasan kewangan daripada Johnny’s. Mereka berkata mereka dirogol oleh Kitagawa ketika mereka masih bawah umur.

Mereka gembira syarikat meminta maaf dan berjanji pampasan, tetapi sesetengah mempunyai keraguan, manakala yang lain berkata Higashiyama tidak memberitahu keseluruhan kebenaran.

“Luka di hati saya tidak akan sembuh,” kata Yukihiro Oshima kepada wartawan. “Tetapi saya rasa sedikit lebih baik.”

Higashiyama menafikan beliau adalah mangsa. Beliau berkata Kitagawa telah seperti bapa kepadanya, sementara mengutuk perbuatannya sebagai “paling memalukan dalam sejarah umat manusia.”

Ketika beliau mengetahui apa yang dilakukan Kitagawa, beliau berasa seolah-olah beliau kehilangan segalanya, kenang Higashiyama.

“Sama ada saya layak untuk mengambil alih tugas ini, anda tentukan,” katanya.

Secara berasingan, Guiness World Records berkata ia telah menarik balik semua rekod yang dipegang Kitagawa, seperti lagu No. 1, menurut dasar terhadap “penjenayah”.