Presiden Sri Lanka akan melantik jawatankuasa untuk menyiasat dakwaan bersubahat dalam pengeboman 2019

Presiden Sri Lanka berkata Ahad beliau akan melantik sebuah jawatankuasa yang dipengerusikan oleh seorang hakim bersara Mahkamah Agung untuk menyiasat dakwaan yang dibuat dalam laporan televisyen British bahawa perisikan Asia Selatan itu telah bersubahat dalam pengeboman Paskah 2019 yang mengorbankan 269 orang.

Serangan itu, yang merangkumi pengeboman bunuh diri serentak, menyasarkan tiga gereja dan tiga hotel pelancong. Mangsa termasuk 42 warga asing dari 14 negara.

Keputusan Presiden Ranil Wickremesinghe untuk melantik jawatankuasa yang diketuai oleh seorang hakim untuk menyiasat dakwaan bahawa perisikan Sri Lanka terlibat dalam pengeboman yang dilakukan oleh militan Islam datang di bawah tekanan daripada ahli parlimen pembangkang, pemimpin agama, aktivis serta kaum kerabat mangsa. Mereka berkata siasatan sebelum ini gagal mendedahkan kebenaran di sebalik pengeboman.

Misi utama jawatankuasa adalah untuk menyiasat “tuduhan serius yang baru-baru ini didedahkan oleh Channel 4 dalam siaran video,” kata pejabat presiden dalam kenyataan Ahad. Ia berkata bahawa “tuduhan telah menambah minyak kepada api.”

Kenyataan itu berkata bahawa bekas peguam negara “telah membuat tuntutan serupa, mencadangkan kewujudan dalang di sebalik serangan bom Paskah yang memusnahkan.” Ia berkata bahawa sebuah jawatankuasa parlimen akan secara berasingan menyiasat dan “menangani kebimbangan ini secara komprehensif.”

Dalam program yang disiarkan Selasa, Channel 4 mewawancara seorang lelaki yang berkata telah mengatur satu pertemuan antara kumpulan tempatan yang diilhamkan oleh Islamic State, National Thowheed Jamath, dan seorang pegawai perisikan kanan yang setia kepada bekas Presiden Gotabaya Rajapaksa untuk merumuskan plot untuk mewujudkan ketidakstabilan dan membolehkan Rajapaksa, bekas pegawai pertahanan kanan, memenangi pilihan raya presiden 2019.

Rajapaksa terpaksa meletak jawatan pada pertengahan 2022 selepas protes besar-besaran terhadap krisis ekonomi terburuk negara itu.

Rajapaksa pada Khamis menafikan tuduhan terhadapnya, dengan mengatakan bahawa dakwaan bahawa “sekumpulan ekstremis Islam melancarkan serangan bunuh diri untuk menjadikan saya presiden adalah absurd.”