Presiden senat Maghribi tangguhkan lawatan bersejarah ke Israel kerana sakit

Presiden senat Maghribi tangguhkan lawatan bersejarah ke Israel kerana sakit

Presiden senat Maghribi telah menangguhkan lawatan bersejarah ke Israel kerana kecemasan perubatan, parlimen Israel mengumumkan pada hari Rabu.

Pengumuman itu dibuat hanya sehari sebelum Enaam Mayara dijadualkan melawat Knesset Israel, atau parlimen, dalam lawatan yang bertujuan untuk mengukuhkan hubungan yang baru terjalin antara kedua-dua negara.

Mayara sepatutnya menjadi pegawai Maghribi pertama dan salah seorang pemimpin Islam yang jarang menjejakkan kaki di Knesset. Parlimen telah merancang untuk menyambutnya dengan karpet merah dan pengawal kehormat istiadat.

Israel dan Maghribi sepenuhnya menormalisasikan hubungan sebagai sebahagian daripada Perjanjian Abraham 2020, siri perjanjian diplomatik antara Israel dan empat negara Arab yang dirundingkan oleh bekas Presiden Donald Trump ketika itu.

Knesset mengeluarkan kenyataan lewat pada hari Rabu mengatakan bahawa Mayara telah dimasukkan ke hospital semasa perhentian di Jordan yang bersebelahan. Dia terpaksa menjadualkan semula lawatannya ke Israel dan membatalkan lawatan awal hari itu ke kerajaan Palestin di Tebing Barat, menurut kenyataan itu.

“Saya kesal kerana disebabkan kecemasan perubatan, saya tidak dapat hadir ke Knesset,” kenyataan itu memetik Mayara. Ia tidak memberi butiran tentang sifat penyakitnya tetapi mengatakan dia akan kembali ke Maghribi.

“Hubungan antara kerajaan Maghribi dan negara Israel adalah kepentingan bersama kedua-dua negara, dan bersama-sama kita akan memperdalamkannya,” tambahnya.

Pembicara Knesset Israel Amir Ohana, yang melawat Maghribi awal tahun ini, berkata lawatan Mayara sepatutnya menjadi tumpuan hubungan baru itu. Beliau berkata Israel berharap Mayara “pulih dengan cepat dan sepenuhnya”.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menyatakan minat untuk memperluaskan Perjanjian Abraham untuk membawa masuk negara Arab dan Muslim tambahan, terutamanya Arab Saudi. Tetapi hubungan dengan rakan Abraham Israel telah menjadi sejuk kerana layanan terhadap rakyat Palestin oleh kerajaan sayap kanan jauh Netanyahu.

Kerajaan didominasi oleh ahli politik ultranasionalis yang menentang kemerdekaan Palestin dan menggalakkan pembinaan penempatan di Tebing Barat yang diduduki. Maghribi menangguhkan persidangan Israel dan rakan Abraham Accordnya awal tahun ini kerana iklim politik.

Namun, hubungan Israel dengan Maghribi kelihatan kukuh.

Israel adalah rumah kepada komuniti besar Yahudi keturunan Maghribi. Maghribi dan Israel telah bersetuju untuk bekerjasama tentera dan meningkatkan perdagangan. Awal tahun ini, Israel mengiktiraf kedaulatan Maghribi ke atas Sahara Barat, menyertai Amerika Syarikat sebagai dua negara sahaja yang mengiktiraf pencaplokan wilayah Afrika Utara yang dipertikaikan oleh kerajaan itu.