Presiden Poland menolak undang-undang yang akan membenarkan akses selepas pagi ubat tanpa resepi untuk gadis dan wanita berumur 15 tahun ke atas

(SeaPRwire) –   Presiden Poland, Andrzej Duda pada hari Jumaat telah meluluskan undang-undang yang membenarkan akses terus ke pil eess pagi untuk kanak-kanak perempuan dan wanita berusia 15 tahun ke atas, kata pejabatnya. Duda berkata beliau bimbang tentang kesihatan golongan muda dan mendengar suara mereka .

Satu kenyataan oleh pejabat Duda berkata presiden telah mengembalikan undang-undang itu ke parlimen, tetapi terbuka untuk perbincangan mengenai akses percuma ke pil kontrasepsi hormon untuk mereka berusia 18 tahun ke atas.

Ia berkata tiada hujah yang meyakinkan dibuat semasa perbahasan awam yang dapat menjustifikasikan akses percuma ke pil untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.

Bulan lepas, parlimen meluluskan undang-undang itu, tetapi masih memerlukan kelulusan Duda untuk berkuatkuasa. Kerajaan baharu telah bercadang undang-undang itu menjadi langkah pertama untuk melonggarkan peraturan pembiakan Poland yang tergolong di kalangan yang paling ketat di Eropah. Ia diwarisi dari kerajaan konservatif terdahulu yang keputusannya diluluskan oleh Duda. Keputusan ketat itu menarik protes jalanan besar-besaran.

Vetoes Duda bermakna pil itu, yang dipanggil ellaOne, yang mencegah kehamilan dan bukan pil abortif, kekal hanya boleh didapati atas preskripsi.

Menteri Kesihatan Izabela Leszczyna bertindak balas dengan mengatakan dalam “Rancangan B” satu arahan akan dikeluarkan membenarkan ahli farmasi mengeluarkan preskripsi yang diperlukan. Rancangan itu akan dikemukakan untuk perbincangan awam sebelum dilaksanakan.

Abortion di Poland, sebuah negara majoriti Katolik, hanya sah apabila kehamilan mengancam kesihatan atau nyawa seorang wanita, atau akibat rogol. Undang-undang ketat itu telah memberi kesan menakutkan kepada doktor Poland dan telah menyebabkan beberapa kematian wanita dengan kehamilan yang bermasalah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.