Presiden Perancis mahu meletakkan hak pengguguran dalam perlembagaan negara

Presiden Perancis Emmanuel Macron mengumumkan hasratnya untuk memaktubkan hak pengguguran kandungan dalam perlembagaan negara itu.

Macron bercakap pada hari Rabu sebelum Majlis Perlembagaan, di mana beliau menggariskan hasratnya untuk penyesuaian terhadap dokumen pemerintahan negara itu.

Satu perkara yang ditekankan semasa ucapan itu adalah hasrat presiden untuk menambah hak untuk pengguguran kandungan secara langsung ke dalam perlembagaan.

“Saya mahu kekuatan mesej ini membantu kita mengubah perlembagaan kita untuk memaktubkan kebebasan wanita untuk mendapatkan gangguan kehamilan secara sukarela,” kata Macron kepada orang ramai.

Macron membuat cadangan kepada majlis sempena ulang tahun ke-65 Perlembagaan Perancis.

Dewan Negara sebelum ini mengundi untuk memaktubkan “hak” untuk pengguguran kandungan dengan majoriti yang besar.

Walau bagaimanapun, apabila isu itu dibawa ke hadapan Senat, ahli parlimen di dewan atas lebih suka bahasa yang mengisytiharkan “kebebasan” wanita untuk mendapatkan pengguguran kandungan.

Presiden Perancis berkata bahawa beliau berharap kerajaan akan dapat “mencari teks yang bersetuju dengan pandangan Dewan Negara dan Senat dan membolehkan Kongres diadakan di Versailles.”

Pengguguran kandungan telah diharamkan di Perancis pada tahun 1975, dan orang awam Perancis kekal sebahagian besarnya pro-pilihan, walaupun prosedur itu telah had gestasi.

Perancis mengehadkan kebanyakan pengguguran kandungan kepada 14 minggu, yang baru-baru ini dinaikkan dari 12 minggu pada bulan Februari. Ini menjadikannya serupa dengan negara-negara lain di Eropah, walaupun lebih ketat daripada England, di mana pengguguran kandungan sebahagian besarnya dihadkan sehingga 24 minggu.

Digital’s Adam Shaw menyumbang kepada laporan ini.