Presiden Mexico mengutuk laporan tentang penyiasatan lama AS terhadap dakwaan sumbangan kempen dadah

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) — Presiden Mexico pada Rabu mengutuk laporan media tentang kajian lama kerajaan AS terhadap dakwaan sumbangan kempen dadah kepada kempen gagalnya pada 2006.

Presiden segera mentafsir laporan itu sebagai serangan AS terhadap kerajaannya dan parti Morena sebelum pilihan raya presiden Mexico pada 2 Jun.

Kontroversi itu mengancam untuk menghidupkan semula ketegangan dwihurufan hanya seperti kedua-dua negara memasuki pilihan raya presiden, dan boleh merosakkan kerjasama AS-Mexico dalam memerangi pengedaran dadah, dalam cara yang sama seperti penangkapan bekas menteri pertahanan Mexico, Jeneral Salvador Cienfuegos pada 2020.

Cerita itu menggambarkan keterangan pengedar dadah bahawa mereka telah melalui kira-kira AS$2 juta kepada orang kepercayaan pada 2006, apabila beliau hampir kalah dalam perlumbaan untuk presiden.

Tiada bukti konkrit ditemui dan siasatan 2010 kemudian ditinggalkan, tetapi López Obrador mencadangkan bahawa agensi AS berada di sebalik gelombang laporan baru tentang dakwaan lama itu.

“Ia benar-benar palsu, ia fitnah,” kata López Obrador pada Rabu ketika sidang media hariannya. “Saya tidak membantah para wartawan … Saya membantah kerajaan AS, kerana membenarkan amalan tidak bermoral ini yang melanggar etika politik.”

“Bukan wartawan, tetapi lebih tinggi,” kata presiden itu, tanpa menyatakan agensi AS yang dituduhnya berada di sebalik cerita-cerita itu.

López Obrador lama membantah tindakan agen DEA AS di Mexico, dan mengikut penangkapan Cienfuegos, beliau mengenakan sekatan ke atas agen AS di Mexico.

Mike Vigil, bekas ketua operasi antarabangsa untuk DEA, takut bahawa pertikaian terbaru ini boleh menandakan penurunan kerjasama yang serupa.

“Ini benar-benar teruk, ia bermakna lebih dadah akan menuju ke Amerika Syarikat dan lebih keganasan di Mexico,” kata Vigil. “Ia lebih teruk daripada apabila Cienfuegos ditangkap.”

“Ini adalah serangan terus terhadapnya. Kedua, beliau melihatnya sebagai kesan ke atas kempen presiden atau dalam pilihan raya presiden yang akan datang,” kata Vigil. “Sekarang, jika kami fikir hubungan dengan Mexico adalah buruk, mereka akan pergi dari buruk ke hampir tiada.”

Claudia Sheinbaum, calon parti Morena untuk , memegang keunggulan meyakinkan dalam tinjauan pendapat untuk pilihan raya 2 Jun. Tetapi kadar keganasan Mexico yang terus tinggi – dan janji Sheinbaum untuk terus mengikuti dasar López Obrador untuk tidak menghadapi kartel dadah – adalah salah satu celah yang paling rentan bagi parti pemerintah.

Menurut laporan oleh ProPublica, Insight Crime dan Deutsche Welle Jerman, DEA sedang menyiasat dakwaan oleh seorang pengedar dadah yang bekerjasama dan penasihat kempen bekas bahawa pemimpin kartel dadah Beltran Leyva memberikan wang itu kepada orang kepercayaan rapat López Obrador pada 2006.

Tetapi rakaman perbualan telefon antara informan DEA dan salah seorang pembantu teratas López Obrador tidak mengesahkan sumbangan itu, dan pegawai AS kemudian mengarahkan kes sensitif politik itu ditutup.

López Obrador sangat sensitif terhadap apa-apa yang mengotori kewibawaan moralnya sendiri atau reputasinya, yang seluruh parti itu berasaskan.

Tetapi fakta bahawa tiga cerita itu diterbitkan hampir serentak pada Selasa membuat López Obrador dan penyokongnya mencurigai bahawa entiti yang berkuasa berada di sebalik gelombang media buruk itu.

Guadalupe Correa-Cabrera, profesor pembantu di Universiti George Mason, berkata bahawa masa itu membuat beberapa orang di Mexico fikir cerita itu telah dibocorkan kepada wartawan oleh seorang pegawai AS.

“Ia agak tindak balas terhadap penerbitan tiga cerita tentang isu yang sama yang diterbitkan serentak. Dan itu juga sesuatu yang dipersoalkan,” katanya.

López Obrador bukan orang asing untuk dipersoalkan tentang bagaimana beliau membiayai tiga kempen presiden yang belum pernah berlaku sebelum ini pada 2006, 2012 dan 2018, apabila akhirnya beliau menang presiden.

Tetapi banyak politikus lain di Mexico terlibat dalam skandal pembiayaan kempen, nota Correa-Cabrera.

“Itu juga soalan terbuka tentang beberapa politikus dan kempen presiden, bukan sahaja Andrés Manuel López Obrador, tetapi orang yang berkuasa ke atas semua,” katanya.

Selain kebimbangan cerita itu boleh menjejaskan pilihan raya Mexico, Correa-Cabrera menunjukkan kesan sebenar boleh menjejaskan pilihan raya AS pada 2024.

“Saya fikir ia juga mempunyai kaitan dengan serangan yang telah diekspresikan secara terbuka oleh politikus Republikan dan tentu sahaja cadangan mengisytiharkan perang terhadap kartel,” katanya. “Ini menambah idea bahawa ini boleh digunakan dengan mudah oleh politikus Republikan … ‘Mexico adalah negara narkotik, kita perlu berbuat sesuatu tentangnya, kita perlu menghantar tentera kita ke sana.'”

López Obrador sudah marah dengan campur tangan AS yang dirasakan. Beliau mendakwa bahawa penangkapan Cienfuegos, bekas menteri pertahanan, adalah sebahagian daripada rancangan DEA untuk melemahkan angkatan bersenjata Mexico dan membenarkan agen AS bebas bergerak di Mexico.

Cienfuegos ditangkap di lapangan terbang Los Angeles pada 2020, didakwa menyertai rangkaian pengedaran dadah dan pencucian wang antarabangsa.

Mexico menuntut pelepasan Cienfuegos, dilaporkan mengancam mengusir agen AS kecuali beliau dikembalikan. Amerika Syarikat meninggalkan tuduhan dan mengembalikannya. Mexico dengan segera membersihkan Cienfuegos daripada apa-apa kesalahan, dan kemudian menahan visa untuk agen AS dan mengehadkan kerja mereka boleh lakukan di Mexico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.