Presiden Mexico mengkritik YouTube kerana menghapuskan video beliau yang berkongsi nombor telefon seorang wartawan

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) – Presiden Mexico sekali lagi mengkritik platform media sosial YouTube pada Isnin kerana menghapuskan sebahagian sidang akhbar hariannya di mana dia mendedahkan nombor telefon seorang wartawan.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata platform itu “telah ditawan oleh konservatif,” menuduhnya sebagai penapisan dan mendakwa “YouTube kini sedang merosot.”

Ini merupakan bab terbaru dalam hubungan cinta-benci presiden Mexico dengan media sosial. Saluran YouTube López Obrador mempunyai 4.2 juta pelanggan, dan presiden memberi keutamaan kepada blog dan laman berita media sosial ketika sidang akhbarnya, seringkali hanya menjawab soalan daripada mereka.

Kumpulan kebebasan media berkata keputusan presiden untuk membuat nombor telefon wartawan New York Times awam Khamis lalu adalah cubaan untuk menghukum liputan kritis, dan membahayakan wartawan itu.

Pertengkaran bermula apabila López Obrador tersinggung dengan satu cerita dalam New York Times mengenai penyiasatan Amerika Syarikat mengenai dakwaan orang rapat dengannya menerima wang daripada pengedar dadah tidak lama sebelum pilihan raya 2018 dan sekali lagi selepas dia menjadi presiden.

Seperti amalan biasa, wartawan Times itu telah menghantar surat kepada jurucakap López Obrador meminta komen presiden mengenai cerita itu sebelum diterbitkan, dan menyertakan nombor telefonnya sebagai cara menghubunginya.

Pada sidang akhbar hariannya pada hari itu, presiden memaparkan surat itu pada skrin besar dan membacanya lantang, termasuk nombor telefonnya.

Walaupun undang-undang Mexico melarang pegawai mendedahkan maklumat peribadi seseorang, López Obrador berkata “kuasa moral dan politik presiden Mexico lebih tinggi daripada undang-undang itu.”

YouTube berkata dalam kenyataan bahawa “dasar-dasar gangguan kami secara ketat melarang kandungan yang mendedahkan maklumat peribadi seseorang, termasuk nombor telefon mereka. Selepas semakan, kami telah menghapuskan dan memberi denda kepada saluran yang melanggar dasar ini.”

Dalam kenyataan yang dipaparkan, tidak menghairankan, di YouTube, presiden menulis Ahad bahawa “sikap angkuh dan autoritarian ini. Mereka sedang merosot dengan teruk.”

Pada awal pentadbirannya, López Obrador kerap memuji “media sosial yang diberkati” sebagai saluran untuk mengelakkan didakwa dominasi pandangan konservatif dalam akhbar dan stesen radio.

Tetapi López Obrador kemudian mendakwa konspirasi menentangnya yang melibatkan bot dan kempen media sosial yang dianjurkan.

López Obrador juga mengadakan tuduhan serupa terhadap Twitter, dahulunya dikenali sebagai Twitter, pada 2021. Pemimpin Mexico mempunyai hubungan rapat dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan memprotes keputusan Twitter untuk menggantung akaun Trump.

Ketika itu, López Obrador menuduh salah seorang wakil Twitter di Mexico pernah bekerja untuk politik parti pembangkang tindakan kebangsaan Parti Tindakan Kebangsaan.

Presiden juga kerap mengkritik ahli alam sekitar, pertubuhan bukan kerajaan dan agensi peraturan.

Pendedahan identiti wartawan minggu lalu tidak sengaja menyebabkan kebocoran nombor telefon dua calon presiden utama dan beberapa politik terkemuka.

Xóchitl Gálvez, calon pembangkang dalam pilihan raya presiden 2 Jun, berkata nombor telefonnya telah didedahkan kepada umum dan dia telah menerima kira-kira 18,000 mesej sejak minggu lalu, termasuk “beberapa ancaman kuat.”

Tetapi dia memutuskan untuk mengekalkan talian terbuka, dan bersetuju dengan pendirian YouTube.

“Apa yang perlu diterima oleh presiden ialah dia telah melanggar undang-undang privasi, dan dalam media sosial, undang-undang perlu dihormati,” kata Gálvez.

Presiden kelihatan tidak menyesal Isnin, menganggap isu kebebasan bersuara, berkata “kami pernah katakan sebelum ini, kebebasan adalah agung.”

Dia jelas tidak akan menutup akaun media sosialnya sebagai tindak balas, berkata “anda tidak akan meninggalkan perarakan sehingga anda diusir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.