Presiden Mexico mengakui bahawa 7 rekrut Pengawal Kebangsaan tenggelam dalam kemalangan latihan tentera di laut

(SeaPRwire) –   MEKSIKO CITY (AP) — Presiden mengakui buat pertama kali Isnin bahawa tujuh rekrut Pengawal Kebangsaan tenggelam dalam kemalangan latihan tentera pada Februari — kemalangan latihan tentera terburuk dalam ingatan terkini di .

Tenggelaman pada 20 Februari menimbulkan persoalan tentang kekemasan presiden bahawa anggota pengawal menerima latihan tentera dan berada di bawah pemerintahan tentera, walaupun mereka melakukan kerja penguatkuasaan awam awam.

kata jumlah keseluruhan 11 rekrut telah dibawa pergi oleh ombak dan empat terselamat.

Video yang dimuat naik oleh kumpulan sokongan ahli keluarga mangsa menunjukkan puluhan kadet berjalan ke dalam laut yang bergelora dengan pakaian seragam penuh. López Obrador berkata dalam sidang akhbarnya bahawa rekrut “memakai bot mereka, mereka sangat berat.”

Beliau berkata pegawai memerintah telah ditahan.

“Siasatan fakta telah dibuka,” kata López Obrador. “Kami sangat, sangat menyesal.”

Ahli keluarga mempersoalkan mengapa rekrut diarahkan ke Laut Pasifik apabila terdapat amaran cuaca tempatan tentang laut bergelora dan ombak tinggi pada masa itu.

Jabatan Pertahanan Mexico telah enggan menjawab soalan akhbar tentang korban.

Apabila empat askar terbunuh minggu lalu oleh bom jalanan di negeri Michoacan, di mana kartel dadah aktif, ia adalah presiden yang mengesahkan kematian, bukan tentera darat.

Ketidakpastian tentera sejak tenggelam menggambarkan kuasa baru tentera di bawah pentadbiran López Obrador. Presiden telah bersikeras bahawa hanya tentera bebas dari rasuah, dan cuba menyerahkan kawalan penuh Pengawal Kebangsaan kepada tentera.

Kebanyakan Pengawal Kebangsaan dikerahkan untuk tugas anti-jenayah, di mana polis tempatan mengatakan latihan tentera mereka meninggalkan mereka tidak bersedia untuk melaksanakan tugas mudah seperti mengisi laporan penangkapan. Akibatnya, Pengawal Kebangsaan membuat sangat sedikit penangkapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.