Presiden Mexico kritik bantuan AS kepada Ukraine dan sekatan ke atas negara Latin Amerika dalam mesyuarat peringkat tinggi

Presiden Mexico pada hari Jumaat mengkritik bantuan AS untuk Ukraine dan sekatan ekonomi ke atas Venezuela, Cuba dan negara-negara lain apabila mesyuarat peringkat tinggi AS-Mexico yang pertama daripada dua mesyuarat bermula di Washington.

Presiden Andrés Manuel López Obrador mengeluarkan kritikan meluas terhadap dasar luar AS, dengan mengatakan sekatan ekonomi AS memaksa orang ramai berhijrah dari Cuba, Venezuela dan Nicaragua.

Komen keras itu dibuat ketika Setiausaha Negara AS Antony Blinken, Setiausaha Perdagangan Gina dan Wakil Perdagangan Katherine Tai bertemu rakan sejawat Mexico mereka di Jabatan Negara.

Perbincangan Jumaat akan memberi tumpuan kepada isu perdagangan dan perdagangan tetapi Blinken akan memimpin delegasi AS ke Mexico minggu depan dengan Peguam Negara Merrick Garland dan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas yang akan memberi tumpuan kepada keselamatan sempadan dan migrasi.

Jabatan Negara berkata dalam satu kenyataan bahawa Blinken akan bertemu López Obrador semasa lawatan 4-5 Oktober.

Pakar mengatakan salah urus ekonomi dan penindasan politik sebahagian besarnya menjadi penyebab arus pendatang dari Venezuela dan Cuba.

López Obrador berkata Amerika Syarikat perlu membelanjakan sebahagian daripada wang yang dihantar ke Ukraine untuk pembangunan ekonomi di Amerika Latin.

“Mereka (AS) tidak melakukan apa-apa,” katanya. “Ia lebih banyak, banyak lebih, apa yang mereka benarkan untuk perang di Ukraine berbanding apa yang mereka berikan untuk membantu kemiskinan di Amerika Latin dan Caribbean.”

Beliau menyeru program AS “untuk menghapuskan sekatan dan berhenti mengganggu negara bebas dan merdeka, rancangan kerjasama bersepadu supaya orang Venezuela, Cuba, Nicaragua dan Ecuador, Guatemala dan Honduras tidak akan dipaksa berhijrah”.

Terdapat peningkatan mendadak pendatang Venezuela yang bergerak melalui Mexico baru-baru ini dalam usaha untuk mencapai sempadan AS. Ramai daripada pendatang itu berkata kemerosotan ekonomi dan keadaan politik di negara asal mereka yang membawa mereka membuat perjalanan itu.

Mexico mengutuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tetapi telah mengamalkan dasar berkecuali dan enggan menyertai sekatan. Mexico juga terus membeli vaksin COVID-19 tahun 2020 dari Rusia dan Cuba.

Presiden Mexico mentertawakan usaha ahli politik Republikan AS untuk memotong jumlah bantuan asing yang sangat kecil yang diberikan AS kepada Mexico. López Obrador menganggarkan ia melibatkan $40 atau $50 juta, dengan menyebutnya “lucu”.