Presiden Mexico bincangkan pemencilan bandar akibat pertempuran wilayah kartel dadah di Chiapas

Pertempuran wilayah kartel dadah memotong rangkaian bandar-bandar di negeri Chiapas selatan Mexico, berhampiran sempadan Guatemala, diakui Presiden Mexico pada hari Isnin.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata bahawa kartel telah memotong bekalan elektrik di beberapa bandar, dan melarang pekerja kerajaan daripada memasuki kawasan luar bandar yang besar untuk membaiki talian kuasa.

Beliau berkata kartel sedang berjuang untuk mengawal laluan penyeludupan dadah yang membawa ke selatan Mexico dari Amerika Tengah. Tetapi kawasan di sekitar bandar Frontera Comalapa juga merupakan laluan yang berharga untuk menyeludup imigran, beribu-ribu yang telah memanjat ke atas kereta api untuk mencapai sempadan AS.

Diocese Roman Katolik tempatan berkata dalam satu kenyataan pada hujung minggu bahawa kartel mengamalkan pengambilan paksa di kalangan penduduk tempatan, dan telah “mengambil alih wilayah kami,” menyekat jalan dan menyebabkan kekurangan barangan asas.

López Obrador juga kelihatan meminjam kredibiliti kepada video yang diposkan pada hujung minggu lalu, menunjukkan penduduk bertepuk tangan kira-kira 20 trak pikap penuh dengan penembak Sinaloa bersenjata ketika mereka memasuki sebuah bandar Chiapas. Presiden itu berkata kartel mungkin memaksa atau menyuap penduduk untuk bertindak sebagai sokongan awam, dikenali di Mexico sebagai “asas sosial”.

“Di tepi lebuh raya terdapat orang yang kononnya mengalu-alukan mereka,” kata López Obrador mengenai video itu, yang menunjukkan lelaki berpakaian seragam di atas trak memegang senapang dan mesingan dipasang pada menara. Suara dalam video itu boleh didengar menyeru frasa seperti “Orang Sinaloa tulen!”

Kartel Sinaloa sedang berjuang dengan kartel Jalisco Generasi Baharu untuk mengawal kawasan itu, yang terletak di kawasan pedalaman, pergunungan di utara bandar sempadan Tapachula.

“Ini mungkin asas sokongan, seperti di beberapa bahagian negara, kerana mereka memberi pakej makanan, atau ketakutan, kerana mereka telah mengancam mereka,” kata presiden itu.

Tetapi López Obrador berkata masalah itu adalah isu tempatan yang terpencil yang telah dibesar-besarkan dan dieksploitasi oleh musuh politiknya. “Mereka mungkin membuat kempen daripada Frontera Comalapa, tetapi ia tidak akan jauh,” katanya. “Mereka akan membesarkan semua yang mereka boleh.”

Diocese San Cristobal de las Casas berkata dalam satu kenyataan pada hari Sabtu bahawa terdapat pengambilan paksa, bersama-sama dengan pemerasan, sekatan jalan, penculikan dan pembunuhan.

“Kartel dadah telah mengambil alih wilayah kami, dan kami berada di bawah keadaan pengepungan, mengalami psikosis meluas daripada sekatan narkotik” yang telah menghalang makanan dan penjagaan perubatan daripada sampai ke bandar-bandar terpencil.

López Obrador mengakui bahawa geng itu “memotong bekalan elektrik di beberapa bandar dan tidak membenarkan pekerja dari Suruhanjaya Elektrik Persekutuan masuk untuk memulihkan perkhidmatan.”

Kawasan itu telah lama menjadi tempat pelbagai tembak-menembak, penculikan dan laporan pemerasan meluas oleh geng dadah dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pada bulan Ogos, pendakwa berkata enam lelaki terbunuh dalam apa yang kelihatan seperti serangan hendap di sebuah pekan berhampiran Frontera Comalapa di sepanjang laluan penyeludupan imigran yang diketahui.