Presiden Mexico berkabung atas kehilangan dua calon tempatan yang dibunuh hanya beberapa hari selepas memulakan kempen mereka

(SeaPRwire) –   berkata pada Selasa bahawa dia terluka dengan pembunuhan calon majlis hanya beberapa jam selepas dia meminta perlindungan dan memulakan kempen.

berkata pembunuhan calon parti sendiri “sangat menyakitkan hati”, tetapi beliau tidak mengumumkan sebarang peningkatan keselamatan untuk politikus.

Calon Bertha Gaytán ditembak di jalan di sebuah bandar hanya di luar bandar Celaya, di negeri Guanajuato utara tengah. Dia baru sahaja melancarkan kempennya untuk menjadi datuk bandar Celaya pada Isnin dan mengakui dia telah meminta perlindungan.

Calon majlis bandar, Adrián Guerrero, cedera dalam serangan yang sama, meninggal dunia pada Selasa.

“Peristiwa-peristiwa ini sangat menyesal, kerana orang-orang ini berjuang untuk mempertahankan demokrasi, mereka berada di jalan, berdepan dengan muka,” kata López Obrador di sidang akhbar hariannya.

Pembunuhan itu merupakan yang terbaru dalam pilihan raya Mexico yang semakin berdarah pada 2 Jun – dan ungkapan penyesalan telah menjadi rutin.

Tiada yang segera mendakwa bertanggungjawab untuk pembunuhan tetapi sering menumpukan usaha pembunuhan terhadap datuk bandar dan calon datuk bandar, dalam usaha untuk mengawal polis tempatan atau memeras wang dari kerajaan tempatan.

Pembunuhan itu telah memaksa kerajaan untuk menyediakan pengawal badan atau kereta berperisai untuk beberapa orang, tetapi calon untuk jawatan perbandaran – walaupun yang paling terancam – adalah yang terakhir dalam barisan untuk keselamatan.

Pada Isnin, ketika Gaytán berjalan di jalan, jeritan “Morena!”, letusan senjata berbunyi dan dia rebah ke pejalan kaki, mengikut video yang dimuat naik ke media sosial. Ia kemudian menunjukkan orang berlari dan jatuh.

“Rakyat adalah dengan kami, mereka menjaga kami, tetapi tentu sahaja kami akan mempunyai peruntukan keselamatan,” kata Gaytán sebentar sebelum dibunuh, mencatatkan permintaan telah dibuat melalui parti Morena. “Lihatlah jika kita dapat jawapan hari ini.”

Kepimpinan parti Morena López Obrador mengeluarkan kenyataan, memanggil pembunuhan itu “pengecut,” dan meminta siasatan.

Setiausaha Keselamatan Persekutuan Rosa Icela Rodríguez berkata pada Selasa kerajaan telah mengambil komitmen untuk menjawab permintaan perlindungan dalam tempoh 72 jam. Beliau berkata lebih 100 calon di seluruh negara telah meminta perlindungan.

Guanajuato telah untuk beberapa masa mempunyai kadar pembunuhan tertinggi di mana-mana negeri di Mexico, dan Celaya boleh dikatakan tempat paling berbahaya, per kapita, untuk menjadi pegawai polis di Amerika Utara. Setidaknya 34 pegawai polis telah dibunuh di bandar ini 500,000 orang dalam tiga tahun terakhir.

Di negeri Guanajuato dengan penduduknya hanya lebih 6 juta, lebih banyak polis ditembak mati pada 2023 – kira-kira 60 – berbanding di seluruh Amerika Syarikat.

Negeri itu telah dilanda selama bertahun-tahun oleh pertempuran wilayah antara kartel dadah Jalisco dan kumpulan tempatan Santa Rosa de Lima.

Kekerasan terhadap politikus merupakan fenomena yang meluas di Mexico. Pada akhir minggu, datuk bandar Churumuco, sebuah bandar di negeri jiran Michoacan, ditembak mati di restoran taco di ibu negeri Morelia.

Pada akhir Februari di bandar lain di Michoacan, dua calon datuk bandar ditembak mati dalam tempoh beberapa jam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.