Presiden Mexico akan abaikan sidang kemuncak APEC kerana pertikaian hubungan dengan Peru

Presiden Mexico berkata pada Khamis bahawa beliau akan melangkaui sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik pada bulan November di San Francisco kerana negara beliau “tiada hubungan” dengan Peru.

Presiden Andrés Manuel López Obrador sebelum ini mendakwa bahawa kerajaan Peru sekarang dipasang melalui rampasan kuasa dan beliau masih menganggap presiden dibuang Pedro Castillo sebagai pemimpin sah negara itu.

Kedua-dua negara telah memanggil balik duta mereka berikutan komen-komen itu.

Ini bukan kali pertama López Obrador melangkaui mesyuarat antarabangsa di Amerika Syarikat kerana siapa lagi yang dijemput atau tidak dijemput. Tahun lalu, beliau melangkaui Sidang Kemuncak Amerika di Los Angeles kerana Nicaragua dan Venezuela tidak dijemput.

Pemimpin dari seluruh rantau Pasifik dijadualkan menghadiri forum APEC 21 ahli yang dijadualkan pada 11-17 November.

Komen López Obrador adalah petunjuk paling berkesan setakat ini bahawa beliau tidak mengiktiraf Presiden Peru Dina Boluarte sekarang.

Boluarte mengambil alih jawatan pada 2022 selepas Presiden Castillo ketika itu dibuang oleh Parlimen dan dipenjarakan selepas cuba membubarkan Kongres untuk mengelakkan undi bagi penyingkirannya dari jawatan. Castillo, yang merupakan pemimpin pertama Peru dari latar belakang Andean luar bandar, diganggu oleh skandal rasuah dan Kabinet berpusing-pusing.

Pada bulan Februari, Boluarte menarik balik duta negaranya sebagai respons kepada komen oleh López Obrador, dan duta Mexico diisytiharkan persona non grata.

Kedudukan rasmi Mexico ialah ia sama ada mengiktiraf atau tidak mengiktiraf kerajaan negara lain, tetapi tidak menjelaskan bagaimana dasar itu sejajar dengan kenyataan López Obrador.

Polis di Peru bertindak balas kepada bantahan jalanan terhadap penyingkiran Castillo dengan tindakan yang menyebabkan 67 terbunuh, kebanyakannya penunjuk perasaan, menurut ombudsman negara itu.

Walaupun López Obrador mengecam pembunuhan penunjuk perasaan di Peru, beliau dikritik kerana berkata sedikit tentang ratusan rakyat Nicaragua yang dibunuh atau diasingkan oleh kerajaan Presiden Daniel Ortega.