Presiden Ivory Coast Alassane Ouattara memecat PM dan membubarkan kerajaan dalam rombakan besar

Presiden Pantai Gading Alassane Ouattara telah memecat perdana menteri negara itu dan membubarkan kerajaan, seorang pegawai awam kanan mengumumkan Jumaat, dalam satu lagi rombakan besar di negara Afrika Barat itu.

Perdana Menteri Patrick Achi turut disingkirkan bersama ahli-ahli kerajaan selepas presiden menandatangani dekri yang menamatkan peranan mereka dalam melaksanakan kuasa perlembagaannya, kata setiausaha agung presiden, Abdourahmane Cissé, dalam satu kenyataan.

Pantai Gading, yang sedang bersedia untuk pilihan raya pada 2025, telah mempunyai tiga perdana menteri sejak 2020. Achi menggantikan Hamed Bakayoko, yang meninggal dunia akibat kanser pada Mac 2021. Pengganti Bakayoko sebelum ini juga telah meninggal dunia kerana penyakit.

“Presiden menyatakan penghargaannya kepada Perdana Menteri Patrick Achi dan semua ahli kerajaan atas komitmen mereka untuk berkhidmat untuk negara selama beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Cissé. Para pegawai yang bersara itu akan terus berfungsi sehingga akhir bulan ini apabila kerajaan baru akan ditubuhkan, katanya.

Pada September, Ouattara mengumumkan rombakan menteri yang akan berlaku bulan ini selepas Senat Pantai Gading bersidang dan memilih presiden barunya. Kerajaan baru dijangka menyusul apabila Senat bersidang.

Achi telah berkuasa sebagai perdana menteri sejak April 2022, ketika kerajaan terakhir menyusun semula kerajaan. Pertama dilantik pada Mac 2021, beliau seketika meletak jawatan pada April tahun lalu selepas Ouattara mengumumkan rancangan untuk memotong saiz Kabinet.