Presiden Iran dedah rancangan untuk belanjakan AS$6 bilion yang diperoleh dalam pertukaran tahanan AS

Presiden Iran Ebrahim Raisi berkata kerajaan Iran akan membelanjakan AS$6 bilion yang diperoleh dalam pertukaran tahanan dengan AS, “di mana sahaja kami memerlukannya.”

Raisi membuat kenyataan dalam temu bual dengan Lester Holt NBC News pada hari Selasa selepas mencapai persetujuan dengan AS untuk membebaskan lima orang tahanan Amerika. Sebagai imbalan, AS akan membebaskan lima warganegara Iran dan mencairkan semula AS$6 bilion aset minyak Iran yang sebelum ini dibekukan di bank-bank Korea Selatan akibat sekatan AS.

“Wang ini adalah milik rakyat dan kerajaan Iran, jadi Republik Islam Iran akan menentukan apa yang akan dilakukan dengan wang ini,” kata Raisi pada hari Selasa. “Kemanusiaan bermaksud apa sahaja yang diperlukan oleh rakyat Iran, jadi wang ini akan dibelanjakan untuk keperluan itu dan keperluan rakyat Iran akan diputuskan dan ditentukan oleh kerajaan Iran.”

Di bawah perjanjian itu, Iran hanya akan mempunyai akses kepada dana melalui bank pusat Qatar, dan pegawai AS berkata bank itu akan memastikan Iran hanya menggunakan dana untuk tujuan kemanusiaan.

Sen. Joni Ernst, R-Iowa, menyatakan keraguan bahawa Iran sebenarnya akan menggunakan dana untuk projek kemanusiaan.

“Presiden Biden meneruskan pembayaran AS$6 BILION kepada IRGC dan proksi-proksinya. Ini hanya akan melegakan selera Tehran untuk terus mengambil tebusan dan menggalakkan tindakan tebusan seterusnya'” Ernst menulis di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Strategi Biden yang gagal dalam berunding mesti diakhiri.”

Adrienne Watson, jurucakap Majlis Keselamatan Negara, berkata dalam satu kenyataan, “Pada 8 September, Setiausaha Blinken mengambil langkah prosedur dalam proses berterusan untuk memastikan dana Iran boleh bergerak dari satu akaun terhad ke akaun terhad yang lain dan kekal terhad kepada perdagangan kemanusiaan. Seperti yang kami katakan sejak permulaan, apa yang dikejar di sini ialah susunan di mana kami menjamin pembebasan 5 orang Amerika yang ditahan secara salah. Ini kekal sebagai proses yang sensitif dan sedang berjalan. Walaupun ini adalah langkah dalam proses, tiada individu yang telah atau akan dibebaskan ke dalam tahanan AS minggu ini. Kami telah memaklumkan Kongres secara meluas sejak permulaan proses ini – jauh sebelum hari ini – dan kami akan terus berbuat demikian, termasuk dengan taklimat tambahan yang sudah dijadualkan minggu ini.”

Iran belum secara terbuka menyediakan jadual masa untuk pembebasan tahanan Amerika. Raisi berkata setiap daripada mereka berada dalam keadaan sihat, bagaimanapun, dan bahawa mereka akan dibebaskan pada “waktu yang sesuai.”