Presiden Indonesia yang terpilih bertemu dengan perdana menteri Jepun, komited untuk memperkukuhkan hubungan

(SeaPRwire) –   Presiden terpilih Indonesia Prabowo Subianto mengatakan beliau ingin “memperkukuh lagi” kerjasama dengan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida pada Rabu selepas lawatan ke China.

Subianto, yang kini menjawat Menteri Pertahanan, memberitahu Kishida bahawa kedua-dua negara adalah kawan lama yang telah membina hubungan kerjasama, dan beliau berharap untuk memperkukuh hubungan tersebut lebih lagi.

Jepun telah berusaha untuk mengeratkan hubungan dengan negara-negara Asia Tenggara, terutamanya dalam keselamatan dan pertahanan laut, bersempena kehadiran tentera China yang semakin menuntut di kawasan tersebut.

Subianto, yang akan menggantikan Joko Widodo pada bulan Oktober, memilih Beijing untuk lawatan rasmi pertamanya ke luar negara selepas kemenangan pilihan raya Februari bagi menekankan hubungan yang stabil dengan China di tengah ketegangan yang meningkat di Laut China Selatan, di mana telah berlaku beberapa kali pertembungan di laut lepas.

China adalah rakan dagang terbesar Indonesia, dengan Beijing melabur dalam projek infrastruktur utama, dan Indonesia telah mengekalkan sikap agak neutral di tengah ketegangan yang meningkat antara China dan Filipina berhubung tuntutan wilayah yang bertindih di Laut China Selatan.

Kishida menyambut lawatan awal Subianto ke Tokyo, memberitahu rakan sejawatannya akan datang bahawa kedua-dua negara adalah kawan lama yang berkongsi nilai dan prinsip asas, serta harapan Jepun untuk memperkukuh kerjasama dalam isu-isu serantau dan global sebagai “rakan komprehensif dan strategik”.

Kishida berkata Jepun berharap untuk menyumbang kepada pembangunan Indonesia dalam bidang seperti infrastruktur dan tenaga, sambil memperkukuh kerjasama dalam keselamatan dan pertahanan.

Pertemuan Kishida dengan Subianto hanya seminggu sebelum pemimpin Jepun itu melawat Washington untuk sidang kemuncak dengan Presiden AS Joe Biden, dan perbincangan tiga hala yang juga akan menyaksikan penyertaan Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr., di mana para pemimpin dijangka membincangkan pengeratan hubungan keselamatan lebih lanjut.

Lebih awal pada hari Rabu, Subianto mengadakan perbincangan dengan Menteri Pertahanan Jepun Minoru Kihara. Kedua-dua menteri berjanji untuk memperkukuh kerjasama pertahanan, menurut kenyataan Kementerian Pertahanan Jepun.

dan Jepun sedang meluaskan latihan bersama di rantau Asia Pasifik, serta pembinaan kapasiti dan program pendidikan, Kihara berkata kepada wartawan selepas perbincangan tersebut.

“Saya berazam untuk memperkukuh kerjasama antara dua negara maritim kami untuk mencapai Laut China Selatan yang bebas dan terbuka berdasarkan undang-undang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.