Presiden Indonesia melancarkan kereta api laju tinggi Asia Tenggara yang pertama, dibiayai oleh China

JAKARTA, Indonesia (AP) – Presiden Indonesia Joko Widodo melancarkan kereta api berkelajuan tinggi pertama Asia Tenggara pada hari Isnin, dibiayai oleh China, kereta api ini akan memulakan operasi komersial dan merupakan projek utama di bawah inisiatif Jalur dan Jalan Belt and Road China yang akan mengurangkan masa perjalanan antara dua bandar utama secara drastik.

Projek ini telah dilanda kelewatan dan peningkatan kos, dan beberapa pemerhati meragui faedah komersialnya. Tetapi Widodo telah mempertahankan kereta api sepanjang 142 kilometer (88 batu) ini, yang telah dikeluarkan lesen operasi rasminya dari Kementerian Pengangkutan pada hari Ahad.

Projek bernilai $7.3 bilion ini, sebahagian besarnya dibiayai oleh China, dibina oleh PT Kereta Cepat Indonesia-China, dikenali sebagai PT KCIC, usaha sama antara konsortium Indonesia yang terdiri daripada empat syarikat milik negara dan China Railway International Co. Ltd.

INDONESIA MENCARI 7 ORANG, TERMASUK PELANCONG AUSTRALIA, HILANG DI PERAIRAN BERIKUTAN CUACA BURUK

Kereta api ini menghubungkan Jakarta dengan Bandung, ibu negeri padat penduduk provinsi Jawa Barat, dan akan memendekkan masa perjalanan antara bandar-bandar ini daripada tiga jam sekarang kepada kira-kira 40 minit.

Penggunaan tenaga elektrik dijangka akan mengurangkan pelepasan karbon.

Dalam ucapan pembukaannya, Widodo secara rasmi menamakan kereta api berkelajuan tinggi pertama Indonesia – yang terpantas di Asia Tenggara, dengan kelajuan sehingga 350 kmj (217 bsj) – sebagai “Whoosh,” daripada “Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Handal,” yang bermaksud “menjimatkan masa, operasi optimum, sistem boleh dipercayai” dalam bahasa Indonesia.

“Kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung menandakan pemodenan pengangkutan awam kita, yang cekap dan mesra alam,” kata Widodo.

“Keberanian kita untuk mencuba perkara baru memberi kita keyakinan dan peluang untuk belajar dan akan sangat berguna pada masa depan, menjadikan sumber manusia kita lebih maju dan negara kita lebih berdikari,” tambahnya.

Widodo, bersama pegawai kanan lain, menaiki Whoosh dari stesen pertamanya, Halim di timur Jakarta, ke stesen Padalarang Bandung, salah satu daripada empat stesen laluan itu, terletak kira-kira 30 kilometer (18 batu) dari kawasan tengah Bandung.

Beliau mengambil perjalanan ujian 25 minit di atas kereta api pada 13 September dan memberitahu wartawan bahawa beliau berasa selesa duduk atau berjalan di dalam kereta api peluru walaupun pada kelajuan tertingginya.

Perdana Menteri China Li Qiang mengambil perjalanan ujian awal bulan lepas ketika melawat Jakarta selama tiga hari untuk berbincang dengan pemimpin Perhimpunan Bangsa-Bangsa Asia Tenggara dan negara-negara lain.

Luhut Binsar Pandjaitan, menteri koordinator untuk maritim dan pelaburan, berkata China Railway telah bersetuju untuk memindahkan teknologinya kepada Indonesia supaya pada masa depan kereta api berkelajuan tinggi negara ini boleh dibuat secara domestik.

Selama dua minggu menjelang pembukaan, PT KCIC telah menjalankan percubaan awam tanpa caj.

Indonesia memulakan projek pada tahun 2016. Laluan itu pada asalnya dijangka beroperasi pada tahun 2019, tetapi tertunda oleh pertikaian pengambilalihan tanah, isu alam sekitar dan pandemik COVID-19. Ia dirancang berkos sebanyak 66.7 trilion rupiah ($4.3 bilion), tetapi jumlah itu membengkak kepada 113 trilion rupiah ($7.3 bilion).

Kereta api telah diubah suai untuk iklim tropika Indonesia dan dilengkapi dengan sistem keselamatan yang boleh bertindak balas kepada gempa bumi, banjir dan keadaan kecemasan lain. Kereta api sepanjang 209 meter (685 kaki) ini mempunyai kapasiti 601 penumpang.

Harga tiket belum dimuktamadkan setakat Isnin, tetapi PT KCIC menganggarkan harga satu hala setiap penumpang akan berkisar antara 250,000 rupiah ($16) untuk kelas kedua hingga 350,000 rupiah ($22.60) untuk tempat duduk VIP.

Penumpang yang pergi ke pusat bandar Bandung perlu menaiki kereta api pengumpan dari stesen Padalarang yang akan menambah 20 minit lagi, dengan anggaran kos kira-kira 50,000 rupiah ($3.20).

Perjanjian kereta api ditandatangani pada Oktober 2015 selepas Indonesia memilih China berbanding Jepun dalam bidaan sengit. Ia dibiayai dengan pinjaman daripada Bank Pembangunan China untuk 75% kos. Baki 25% datang daripada dana konsortium itu sendiri.

Projek ini adalah sebahagian daripada rancangan laluan kereta api berkelajuan tinggi sejauh 750 kilometer (466 batu) yang akan merentasi empat wilayah di pulau utama Indonesia, Jawa dan berakhir di bandar terbesar kedua negara ini, Surabaya.

Sebagai gergasi ekonomi global, China adalah salah satu sumber pelaburan langsung asing terbesar di Asia Tenggara, rantau yang didiami lebih daripada 675 juta orang. Di tengah-tengah penindasan oleh Amerika Syarikat dan sekutunya, China sedang memperluaskan perdagangan dengan negara-negara ASEAN dan projek infrastruktur memainkan peranan penting.

Kereta api separa berkelajuan tinggi – dengan kelajuan sehingga 160 kmj (99 bsj) – yang menghubungkan China dengan Laos telah dirasmikan pada Disember 2021. Infrastruktur bernilai $6 bilion itu sebahagian besarnya dibiayai oleh China di bawah dasar Belt and Road. Laluan sepanjang 1,035 kilometer (643 batu) melalui banjaran gunung Laos untuk menghubungkan bandar tenggara China Kunming dengan Vientiane, ibu negara Laos. Terdapat rancangan untuk kereta api berkelajuan tinggi melalui Thailand dan Malaysia ke Singapura.