Presiden Ghana menangguhkan tindakan terhadap rancangan undang-undang anti-LGBTQ yang kontroversi sehingga Mahkamah Agung mengeluarkan cabaran

(SeaPRwire) –   Presiden Ghana berkata pada Selasa kerajaannya akan menunggu keputusan mahkamah sebelum mengambil tindakan terhadap satu rang undang-undang yang akan menambah jenayah terhadap ahli-ahli komuniti LGBTQ+ di negara Afrika Barat itu.

Presiden Nana Akufo-Addo berkata beliau berusaha menenangkan komuniti diplomatik bahawa Ghana tidak akan meninggalkan rekod hak asasi manusia jangka panjangnya.

Seks gay adalah haram di Ghana, membawa hukuman penjara tiga tahun, tetapi rang undang-undang itu boleh menjatuhi hukuman lebih daripada sepuluh tahun untuk aktiviti termasuk pendedahan kasih sayang awam dan promosi serta pembiayaan aktiviti LGBTQ+.

Presiden berkata seorang warganegara memfailkan cabaran perlembagaan terhadap rang undang-undang itu di mahkamah.

Rang undang-undang itu telah mencetuskan kecaman daripada kumpulan hak asasi dan sebahagian komuniti antarabangsa yang bimbang dengan usaha serupa oleh kerajaan Afrika lain.

“Rang undang-undang anti-hak LGBT adalah tidak konsisten dengan tradisi lama Ghana untuk keamanan, toleransi dan hospitaliti dan terbang di muka negara tanggungjawab antarabangsa terhadap hak asasi manusia,” kata penyelidik Human Rights Watch Larissa Kojoué.

Penaja rang undang-undang itu berkata ia cuba melindungi kanak-kanak dan mangsa penderaan.

Pada Isnin, Kementerian Kewangan Ghana memberi amaran bahawa rang undang-undang itu meletakkan $3.8 bilion pembiayaan Bank Dunia dalam risiko dan mungkin akan merosakkan program pembiayaan sebanyak $3 bilion daripada Tabung Kewangan Antarabangsa yang dipersetujui pada 2023 dan memberi kesan negatif kepada kadar pertukaran mata wang tempatan.

Ghana sedang pulih daripada resesi terburuknya dalam dekad.

Pada 2023, Bank Dunia berkata ia tidak akan mempertimbangkan pembiayaan baharu untuk Uganda selepas negara itu melaksanakan undang-undang anti-LGBTQ+.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.