Presiden El Salvador mengkritik ‘demokrasi’ di AS selepas Trump dibuang daripada undian Colorado

(SeaPRwire) –   Presiden El Salvador dengan cepat memberikan pandangannya setelah berita bahawa bekas Presiden AS telah dikeluarkan daripada undian di Colorado dengan mengkritik idea tentang “demokrasi” di Amerika Syarikat.

“Amerika Syarikat telah kehilangan keupayaannya untuk memberi kuliah negara lain tentang ‘demokrasi’,” Presiden El Salvador Nayib Bukele pada malam Selasa.

Bukele, seorang penyokong kuat Trump dahulu, memberi respons terhadap berita pada malam Selasa bahawa Mahkamah Agung Colorado, dengan mengutip Perlembagaan Keempat Belas, telah menolak bekas Presiden Trump daripada muncul dalam undian negeri itu pada 2024 akibat rusuhan Bukit Capitol pada Januari.

Pos Bukele, yang telah dilihat hampir 5 juta kali menjelang pagi Rabu, dipuji oleh banyak konservatif dalam media sosial.

“Betul sekali,” America First Legal . “Yang merupakan salah satu sebab mengapa kita semua perlu berjuang bersama untuk memastikan ia dibatalkan. Ini tidak boleh diteruskan.”

“Ini adalah presiden El Salvador,” penyampai radio konservatif Larry O’Connor . “Semua Norm dipulihkan!!!!”

“Ini adalah kenyataan yang tepat,” Ahli Kongres GOP Derrick Van Orden

“kita perlu seorang Bukele Amerika,” Logan Hall daripada The Blaze

Malam Selasa bukanlah kali pertama Bukele memberikan pandangan tentang isu undang-undang Trump dan menggunakannya sebagai peluang untuk mempersoalkan demokrasi di Amerika Syarikat. Awal tahun ini, pemimpin El Salvador itu pergi ke Twitter tentang responnya terhadap dakwaan Trump di Bandar Raya New York.

“Fikirkan apa yang anda mahu tentang bekas Presiden Trump dan sebab-sebab beliau didakwa,” Bukele, yang telah menghadapi soalan tentang kesahan kempen pemilihan semula beliau di negara sendiri, menulis. “Tetapi bayangkan jika ini berlaku di mana-mana negara lain, di mana kerajaan menangkap calon pembangkang utama.”

“Kemupayaan Amerika Syarikat untuk menggunakan ‘demokrasi’ sebagai dasar luaran telah hilang.”

Trump menekankan hubungan yang ada dengannya dengan Bukele sebagai presiden semasa pertemuan dwihurufan pada 2019 di

“Saya menghargai anda dengan tinggi, dan saya benar-benar menghargai apa yang anda lakukan,” kata Trump kepada Bukele. “Presiden telah melakukan kerja yang hebat terhadap MS-13. Beliau menyedari ancaman apa yang mereka adalah. Dan mereka telah sangat keras, dan kami semua menghargai itu.”

Bukele telah mendapat perhatian dan pujian di seluruh dunia daripada banyak pihak untuk tindakannya terhadap ahli kumpulan jenayah MS-13, yang telah menyebabkan puluhan ribu penangkapan, pembinaan penjara mega, dan penurunan pembunuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.