Presiden Cyprus menyeru EU mengambil tindakan terhadap lonjakan pengungsi Syria dari Lubnan

(SeaPRwire) –   Presiden Cyprus berkata Selasa beliau telah meminta ketua badan eksekutif untuk campur tangan dengan pihak berkuasa Lubnan supaya mereka dapat menghentikan kapal-kapal penuh pelarian Syria dari menuju ke negara pulau di timur Laut Mediterranean.

Presiden Nikos Christodoulides memberitahu wartawan bahawa Lubnan adalah penerima bantuan kewangan EU yang signifikan untuk rakyatnya sendiri dan juga untuk beratus-ratus ribu orang yang terus ditampung, tetapi itu tidak datang tanpa syarat.

“Bantuan ini tidak boleh diberikan sementara kita terpaksa menangani isu ini,” kata Christodoulides, menambah beliau telah berbual secara peribadi dengan Ketua Suruhanjaya EU Ursula von der Leyen. “Ini bukan sahaja Republik Cyprus tetapi EU itu sendiri yang menghadapi masalah serius memandangkan fenomena yang telah dilihat beberapa hari kebelakangan ini.”

Dalam tempoh 48 jam yang lalu, lebih daripada 350 peminta suaka dan pencari suaka, hampir kesemuanya warganegara Syria, tiba di Cyprus melalui bot, menurut jurucakap kerajaan Cyprus Constantinos Letymbiotis. Dipercayai lebih bot penuh peminta suaka sedang dalam perjalanan.

Bulan lepas, kira-kira 450 peminta suaka Syria di atas enam bot telah dikesan di pantai tenggara Cyprus dalam tempoh 24 jam. Kesemua enam bot berasal dari Lubnan.

EU bersedia memberikan wang tambahan kepada Lubnan untuk menangani bilangan besar pelarian yang ditampung, tetapi “untuk perkara ini berlaku, Lubnan tidak seharusnya membenarkan peminta suaka meninggalkan dan datang ke Cyprus,” kata Christodoulides.

Presiden Cyprus berkata aliran lautan baru-baru ini pelarian Syria ke Cyprus telah mengembalikan negara itu ke “mod krisis” walaupun berjaya menghantar pulang lebih banyak peminta suaka yang permohonan suaka mereka ditolak berbanding mereka yang tiba.

Christodoulides mempengerusikan mesyuarat ad hoc pegawai polis dan kerajaan teratas Selasa dalam usaha untuk mencari cara menangani aliran tiba-tiba peminta suaka.

Beliau berkata kerajaannya mungkin akan mengambil langkah-langkah sementara tambahan yang direka untuk membantu pihak berkuasa menangani aliran yang mungkin tidak “disukai” oleh rakyat Cyprus. Beliau tidak memberikan butiran.

Sementara itu, Cyprus berkata cadangan kerajaan untuk membolehkan penghantaran pulang pelarian Syria dengan menetapkan kawasan tertentu di dalam negara itu sebagai zon selamat “mendapat sambutan” di kalangan negara ahli EU pulau itu.

Menteri Keadilan Constantinos Ioannou berkata memandangkan risiko kemungkinan perang Israel-Hamas di Gaza meluas ke Lubnan dan negara-negara lain, adalah penting bagi EU untuk mencapai keputusan bersama mengenai Syria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.