Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev dipilih semula dengan kemenangan besar

(SeaPRwire) –   Keputusan awal pilihan raya Azerbaijan pada hari Rabu menunjukkan kemenangan besar-besaran bagi Presiden Azerbaijan semasa Ilham Aliyev, yang pemilihan semula beliau secara meluas dijangka berikutan tindakan kerajaan beliau mengambil semula kawasan yang dahulunya dikawal oleh pemisah etnik Armenia.

Dengan hampir 55% undian dikira, Aliyev, 62, sedang memenangi perlumbaan dengan 92.1% undian, ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat negara itu, Mazahir Panahov, melaporkan pada brifing lewat petang Rabu, beberapa jam selepas peti undi ditutup.

Calon-calon lain pada kertas undian sehingga kini memenangi kurang daripada 3% setiap satu, kata Panahov. Tiga daripada mereka sudah mengakui kalah dan mengucapkan tahniah kepada Aliyev atas kemenangan pemilihan semula beliau, agensi berita Interfax Azerbaijan melaporkan.

Aliyev, 62, berkuasa selama lebih 20 tahun, menggantikan bapanya yang merupakan ketua Parti Komunis Azerbaijan dan kemudian presiden selama satu dasawarsa apabila negara itu menjadi merdeka selepas keruntuhan Soviet pada 1991. Pilihan raya presiden seterusnya dijadualkan untuk tahun depan, tetapi Aliyev memanggil pilihan raya awal tidak lama selepas tentera Azerbaijan merebut semula wilayah Karabakh dari tentera etnik Armenia yang menguasainya selama tiga dasawarsa.

Pemerhati mencadangkan Aliyev memindahkan pilihan raya ke hadapan untuk mengambil kesempatan atas lonjakan popularitinya berikutan serangan kilat September di Karabakh. Beliau akan menjadi tumpuan pada bulan November apabila Azerbaijan, negara yang bergantung berat pada hasil daripada sumber tenaga fosil, menjadi tuan rumah persidangan perubahan iklim PBB.

Berucap sebelum peti undi dibuka pada pukul 0400 GMT, penduduk Baku berusia 52 tahun, Sevda Mirzoyeva berkata beliau akan mengundi “menang” Aliyev, yang “mengembalikan tanah kita, yang diduduki selama bertahun-tahun.”

Jumlah keluar mengundi adalah kuat, dengan pegawai pilihan raya menyatakan bahawa lebih daripada 76% pengundi layak mengundi semasa tempoh mengundi 11 jam.

Bahkan sebelum keputusan awal diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat, beberapa ratus orang yang membawa bendera Azerbaijan berkumpul di Baku, merayakan kemenangan dijangka Aliyev dengan tarian dan lagu. Pejabat Aliyev juga melaporkan pelbagai mesej ucapan tahniah daripada pemimpin dunia, termasuk Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban dan pemimpin Iran Ebrahim Raisi.

Aliyev telah mengisytiharkan bahawa beliau mahu pilihan raya ini “menandakan permulaan zaman baru”, di mana Azerbaijan mempunyai kawalan penuh ke atas wilayahnya. Pada hari Rabu, beliau dan keluarganya mengundi di bandar Khankendi, sebuah bandar yang dipanggil Stepanakert oleh orang Armenia apabila ia menempatkan ibu pejabat kerajaan pemisah yang didakwa sendiri.

Wilayah itu, yang dikenali secara antarabangsa sebagai Nagorno-Karabakh, dan kawasan luas sekitarnya datang di bawah kawalan penuh tentera etnik Armenia disokong oleh Armenia pada akhir perang pemisahan pada tahun 1994.

Azerbaijan merampas semula bahagian-bahagian Karabakh dan kebanyakan wilayah sekitarnya pada tahun 2020 dalam perang enam minggu, yang berakhir dengan gencatan senjata yang dipandu oleh Moscow. Pada Disember 2020, Azerbaijan memulakan sekatan jalan yang menghubungkan wilayah itu dengan Armenia, menyebabkan kekurangan makanan dan bahan api, dan kemudian melancarkan serangan September yang memerangkap tentera pemisah dalam masa satu hari sahaja dan memaksa mereka menyerah kalah.

Lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari wilayah itu selepas kekalahan tentera pemisah, meninggalkannya hampir kosong.

Apabila beliau melawat bandar itu pada bulan November, Aliyev berkata dalam ucapan di upacara tentera yang menandakan kemenangan bahawa “kami menunjukkan kepada seluruh dunia kekuatan, ketetapan dan semangat yang tidak dapat ditewaskan rakyat Azerbaijan.”

Di Fuzuli, bandar berhampiran Karabakh yang dikawal oleh tentera Armenia sehingga 2020, wartawan AP menyaksikan keluar mengundi yang kuat dengan pengundi mengantri untuk memasuki pusat mengundi. Bandar itu masih berada dalam keadaan berpecah-belah selepas dimusnahkan di bawah pendudukan Armenia, tetapi pihak berkuasa telah membina 25 bangunan apartmen baru untuk menempatkan penduduk tempatan yang bersemangat untuk kembali.

Raya Feyziyeva, 73, yang terpaksa meninggalkan Fuzuli selepas pengambilalihannya oleh tentera Armenia dan pengusiran penduduk etnik Azerbaijan pada tahun 1993, berkata beliau bersyukur kepada Aliyev kerana menuntut semula bandar asalnya.

“Kami berasa gembira kerana kami kembali ke tanah air asal kami selepas menderita selama 30 tahun,” katanya. “Saya orang yang bahagia kerana hasrat utama saya telah dipenuhi dan saya berasa tenang kerana saya akan disemadikan di tanah air asal saya.”

Vusal Jumshudov, 30, yang berjuang untuk menuntut semula kawasan Fuzuli pada tahun 2020 sebagai askar, juga berkata beliau mengundi Aliyev. “Saya berasa bangga kerana kami membebaskan tanah air asal kami di bawah kepimpinan Ilham Aliyev. Saya bangga kerana kami mengundi di tanah air asal kita,” katanya.

Di kampung Agali di kawasan Zangilan, kawasan lain berhampiran Karabakh yang direbut semula daripada tentera Armenia, keluar mengundi juga kuat. Mubariz Farhadov, yang bertanggungjawab terhadap pusat mengundi tempatan yang terletak di sebuah sekolah baru, berkata beliau dipenuhi dengan kegembiraan untuk menyaksikan “waktu bersejarah” apabila “pilihan raya diadakan di tanah air kita untuk pertama kalinya dalam 30 tahun.”

Zaka Guliyev berkata beliau berusia 8 tahun apabila keluarganya melarikan diri dari Agali dan sejak itu menghargai kenangan rumah keluarga dan kebun mereka. “Ia meninggalkan trauma psikologi yang mendalam, dan pembebasan tanah kita di Karabakh dan sekitarnya oleh Ilham Aliyev dan tentera kami yang gagah berani menyembuhkan luka rohani kami,” katanya.

Tiada had ke atas bilangan penggal presiden Aliyev boleh berkhidmat, dan tiada cabaran sebenar daripada enam calon lain, sesetengah daripadanya sebelum ini memuji beliau secara awam.

Zaman Aliyev berkuasa ditandai dengan pengenalan undang-undang yang semakin ketat yang mengehadkan perbincangan politik serta penangkapan tokoh pembangkang dan wartawan bebas – termasuk dalam tempoh kempen pilihan raya presiden.

Dua parti pembangkang utama Azerbaijan – Musavat dan Barisan Rakyat Azerbaijan – tidak mengambil bahagian dalam undi, dan sesetengah ahli pembangkang telah mendakwa bahawa undi Rabu ini mungkin dipalsukan.

Ketua Musavat, Arif Hajili, berkata kepada agensi berita bahawa parti itu tidak akan mengambil bahagian dalam pilihan raya kerana mereka tidak demokratik.

“Banyak wartawan dan aktivis politik berada di penjara. Terdapat lebih daripada 200 tahanan politik. Terdapat isu-isu serius dengan undang-undang pilihan raya dan suruhanjaya pilihan raya secara dasarnya di bawah pengaruh pihak berkuasa,” kata Hajili.

Ali Karimli, ketua Parti Barisan Rakyat Azerbaijan, telah berkata bahawa memanggil untuk pilihan raya awal tanpa perbincangan awam menunjukkan bahawa pihak berkuasa takut dengan persaingan politik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.