Potret Rembrandt dipamerkan semula selepas hampir 200 tahun dalam koleksi peribadi

(SeaPRwire) –   Setelah hampir 200 tahun dalam koleksi peribadi, sepasang potret kecil oleh Master Belanda abad ke-17 Rembrandt van Rijn dipamerkan pada Rabu selepas pinjaman jangka panjang kepada Muzium Kebangsaan Belanda.

Rijksmuseum berkata potret Jan Willemsz van der Pluym dan isterinya Jaapgen “hilang dari pandangan untuk hampir dua abad, sebelum muncul semula dua tahun lalu.”

Lukisan yang dipercayai merupakan pasangan terakhir potret Rembrandt yang masih dimiliki secara peribadi, dijual dalam lelongan tahun ini dan diberikan sebagai pinjaman jangka panjang oleh keluarga Henry Holterman yang kaya, muzium itu berkata.

“Dengan pertalian rapat saya dengan muzium dan fakta bahawa pasukan pakar telah menjalankan kajian ke atas potret ini selama beberapa tahun, saya rasa karya-karya ini sepatutnya berada di muzium,” kata Holterman dalam kenyataan.

Muzium berkata bahawa berdasarkan saiz kecil dan gaya lukisan “dinamik, sketsa,” potret kemungkinan dilukis oleh Rembrandt sebagai tanda hormat kepada pasangan itu, yang mempunyai hubungan rapat dengan keluarganya sejak anak lelaki Jan dan Jaapgen, Dominicus berkahwin dengan sepupu Rembrandt, Cornelia Cornelisdr van Suytbroek.

Pengarah Rijksmuseum Taco Dibbits menyambut baik pinjaman itu dan berkata potret itu “akan membawa pengunjung lebih dekat dengan lingkaran keluarga Rembrandt.”

Penyelidik di muzium bekerja untuk menetapkan bahawa Rembrandt melukis potret, yang mengukur kira-kira 8×6 inci, menggunakan skan teknologi tinggi dan analisis cat.

“Apabila digabungkan, berbagai-bagai hasil kajian membuktikan dengan kuat,” kata muzium itu.

Potret itu digantung bersama-sama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.