Potensi kebocoran radioaktif dalam kargo pesawat disiasat di lapangan terbang Sepanyol

(SeaPRwire) –   Tiada radioaktif pencemaran dikesan di lapangan terbang pada Selasa selepas pekerja membongkar kargo dari pesawat mendapati bahawa kotak bekalan perubatan radioaktif kelihatan bocor, pegawai berkata.

Semasa membongkar kargo Air Baltic Airbus A220 di Josep Tarradellas , kakitangan darat mendapati bahawa kotak mengandungi bekalan perubatan “menunjukkan kesan lembap,” Swiss International Air Lines memberitahu Digital dalam kenyataan melalui emel.

Selepas mengambil langkah berjaga-jaga, syarikat penerbangan itu berkata bahawa pihak berkuasa tidak mengesan sebarang pencemaran radioaktif.

“Ini adalah prosedur lapangan terbang standard dalam kes kargo rosak atau, dalam kes ini, kargo basah dengan kandungan radioaktif,” kenyataan itu berkata. “Tiada bahaya kepada penumpang, anak kapal atau kakitangan darat pada bila-bila masa.”

Lima kakitangan darat dihantar ke hospital sebagai langkah berjaga-jaga apabila kebocoran potensi itu dikesan. Syarikat penerbangan itu berkata bahawa semua pekerja dibenarkan keluar berikutan keputusan ujian negatif.

Tiada butiran tentang jenis bekalan perubatan yang terkandung dalam kotak atau bagaimana kargo mungkin rosak diberikan dengan segera.

Penerbangan itu dioperasikan oleh Airbus A220 Air Baltic dengan 134 penumpang dan lima anak kapal di atas kapal, kata syarikat penerbangan itu. Pesawat itu dibenarkan sekitar pukul 2 petang untuk melakukan penerbangan pulang ke Zurich.

Penumpang sementara dikurung ketika pegawai bekerja untuk menolak sebarang bahaya, melaporkan El Nacional, akhbar bahasa Sepanyol berpusat di Catalonia.

AENA, syarikat yang memiliki dan mengendalikan lapangan terbang, memberitahu Digital melalui emel bahawa alarm itu dimatikan dan “semuanya selamat”.

“Protokol dilaksanakan kerana tumpahan kecil di ruang kargo pesawat,” kenyataan itu berkata. “Pekerja menilai bagaimana bertindak, tetapi semua tindakan dilaksanakan secara ketat bersifat pencegahan.”

AENA memberitahu akhbar Sepanyol bahawa operasi lapangan terbang tidak terganggu dan

Bekalan perubatan itu dipercayai produk yang digunakan untuk menurut akhbar itu. Dilaporkan mempunyai tahap radiologi rendah, walaupun terdapat risiko kerosakan luaran jika terdedah.

Syarikat penerbangan itu berkata bahawa pihak berkuasa tempatan sedang menjalankan siasatan lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.