Pompeo mengkritik pentadbiran Biden kerana membuat ‘kesilapan yang sama’ seperti Obama terhadap penempatan di kawasan bersejarah Yahudi

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Keputusan pentadbiran Biden baru-baru ini untuk membatalkan “Doktrin Pompeo” era Trump, yang mengisytiharkan kediaman Yahudi sah di rantau alkitabiah utama Tanah Suci, telah ditemui dengan kritikan yang hebat.

Langkah Biden yang kontroversial berlaku pada akhir Februari ketika Israel terus menyerang Jalur Gaza untuk menghapuskan pengganas Hamas selepas ia melancarkan perang terhadap negara Yahudi pada 7 Oktober.

Mantan Setiausaha Negara Mike Pompeo memberitahu Digital, “Dengan membatalkan Doktrin Pompeo, Presiden Biden kini telah memutuskan untuk mengabaikan kebenaran bahawa, dengan pandangan yang kabur, ia dianggap sebagai halangan ke arah keamanan dan membuat kesilapan yang sama disukai oleh pendahulunya dalam pentadbiran Obama.”

Pompeo menambah “Menggugat hak Israel untuk wujud di tanah air bangsa Yahudi memanjangkan dan memanjangkan konflik. Ia bukanlah penempatan Israel yang menjadi halangan ke arah keamanan – ia adalah ketidakmahuan Palestin untuk datang ke meja dengan jujur dan mengakui hak Israel untuk wujud, keganasan besar-besaran pada 7 Oktober, dan kewujudan Hamas yang berterusan. Mereka adalah halangan sebenar ke arah keamanan.”

Masyarakat antarabangsa kebanyakannya merujuk kepada tanah alkitabiah Israel sebagai Tebing Barat, manakala banyak orang Israel merujuk kepada rantau itu dengan nama-nama alkitabiah Yudea dan Samaria. Pompeo menubuhkan semasa tempohnya bahawa orang Yahudi Israel yang tinggal di Yudea dan Samaria, di mana kebanyakan sejarah Alkitab berlaku, adalah sah menurut undang-undang antarabangsa.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri AS memberitahu untuk menggulingkan Doktrin Pompeo, menegaskan, “Ini adalah kedudukan AS yang lama di seluruh pentadbiran Demokratik dan Republikan – bukan hanya pentadbiran Biden, bukan hanya pentadbiran Obama, tetapi pentadbiran Republikan juga – bahawa penempatan adalah halangan ke arah keamanan, mereka adalah penghalang ke arah keamanan. Kami percaya ia melemahkan, bukan memperkukuh, keselamatan Israel.”

Apabila ditanya mengenai pentadbiran Biden menghapuskan Doktrin Pompeo, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Israel memberitahu Digital. “Kami tidak akan memberikan komen mengenai perkara ini.”

David Friedman, bekas Duta AS ke Israel semasa pentadbiran Trump, memberitahu berikutan perubahan dasar itu, bahawa Setiausaha Negara Antony “Blinken salah seratus peratus. Saya teliti ini selama lebih setahun dengan banyak peguam Kementerian Luar Negeri. Tidak ada apa-apa yang haram tentang orang Yahudi tinggal di tanah air alkitabiah mereka. Sebenarnya, Timbalan Setiausaha Negara Eugene Rostow, juga Dekan Sekolah Undang-Undang Yale (yang merundingkan UNSCR 242), menyatakan bahawa Israel mempunyai tuntutan undang-undang terbaik ke atas Yudea dan Samaria. Bagi Blinken untuk mengumumkan ini di tengah-tengah perang dan apabila Sabat Yahudi sudah bermula di Israel adalah tidak dapat diterima.”

Beberapa orang Republikan mengambil Twitter, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, untuk menyatakan kemarahan mereka terhadap pembatalan Biden terhadap Doktrin Pompeo.

Senator Bill Hagerty, R-Tenn., menulis, “Duta Besar @DavidM_Friedman betul. Pembalikan memalukan Pentadbiran Biden mengancam kawan rapat kita sementara memberi ganjaran kepada pengganas genosida yang mereka lawan. Ia bukan penilaian undang-undang. Ia adalah pengiraan politik yang bertujuan untuk meredakan radikal kiri pro-Hamas. Memalukan.”

Resolusi Majlis Keselamatan PBB 242 diluluskan selepas perang pertahanan diri Israel 1967 terhadap negara-negara Arab. UNSCR memerlukan bahawa Israel menarik diri dari Yudea dan Samaria, yang ditawan semasa Perang Enam Hari pada tahun 1967.

Kerajaan Israel lama memandang Yudea dan Samaria sebagai wilayah dipertikaikan dan kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyambut pengenalan Doktrin Pompeo pada tahun 2019.

Miller berkata soalan sama ada penempatan di Yudea dan Samaria sah “adalah sesuatu yang telah dikaji di sini di kementerian selama beberapa waktu. ”

Beliau teruskan, “Setiausaha dalam beberapa bulan terakhir telah mengambil proses untuk memastikan keamanan kekal di rantau ini, untuk menubuhkan negara Palestin merdeka, dan kami fikir, ketika kami terlibat dalam proses penting itu, adalah penting untuk mengelakkan sebarang keraguan tentang kedudukan AS dalam perkara ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.