Politikus terkemuka Malta meletak jawatan atas tuduhan dalam skandal hospital berprofil tinggi

(SeaPRwire) –   Timbalan Perdana Menteri Malta meletak jawatan pada Jumaat, dan menamatkan tawarannya untuk Suruhanjaya Eropah, selepas didakwa dengan penipuan dalam skandal hospital berprofail tinggi.

Dalam surat peletakan jawatannya, Chris Fearne menafikan salah laku tetapi menyatakan bahawa beliau mesti meletakkan Malta di atas segala-galanya.

Dalam surat itu, beliau meminta Perdana Menteri Robert Abela menarik balik pencalonannya untuk menjadi calon Malta bagi Suruhanjaya Eropah.

“Saya mahu jelas, saya mengambil langkah ini bukan kerana saya mempunyai sebarang keraguan tentang ketidakbersalahan saya, tetapi kerana ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan,” tulis Fearne.

Beliau meletak jawatan beberapa hari selepas berita muncul bahawa beliau menghadapi tuduhan penipuan dan salah guna wang yang berkaitan dengan siasatan ke atas perjanjian kerajaan pada tahun 2015 untuk menyerahkan pengurusan tiga buah hospital kepada syarikat swasta. Konsesi itu dibatalkan oleh mahkamah tahun lalu dalam penghakiman yang mendakwa penipuan.

Fearne, yang merupakan menteri kesihatan junior ketika perjanjian itu dibuat, merupakan antara beberapa pegawai lama dan sekarang yang menghadapi tuduhan, termasuk bekas Perdana Menteri Joseph Muscat. Muscat juga menafikan salah laku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.