Politikus Mexico lagi dibunuh menjelang pilihan raya Jun

(SeaPRwire) –   Pejabat pendakwaan di mengatakan pada hari Rabu bahawa calon majlis perbandaran telah dibunuh di negeri pesisir Pasifik Guerrero, salah satu daripada separuh dozen politik tempatan dibunuh setakat tahun ini menjelang pilihan raya kebangsaan 2 Jun.

Tomás Morales berharap menjadi datuk bandar bandar keganasan Chilapa, Guerrero.

Parti pemerintah Morena tidak secara rasmi menamakan Morales sebagai calon, tetapi beliau dianggap sebagai salah seorang pesaing teratas dalam perlumbaan itu.

Pejabat pendakwaan negeri berkata seorang lelaki menembak Morales mati di luar rumahnya di Chilapa lewat Selasa. Selama lebih satu dasawarsa, bandar Chilapa yang agak terpencil itu menjadi tapak pertempuran wilayah yang berdarah antara kumpulan.

Awal bulan ini, Alfredo González, pesaing majlis perbandaran di bandar Atoyac, Guerrero, ditembak mati.

Pada akhir Februari, dua calon majlis perbandaran di bandar Maravatío, di negeri jiran Michoacán, dibunuh oleh penembak bersenjata dalam tempoh beberapa jam.

Satu, seperti Morales, berasal dari parti pemerintah Morena Presiden Andrés Manuel López Obrador. Yang lain berada di . Seorang lagi calon majlis perbandaran dari bandar itu diculik dan ditemui mati pada November.

Pada 10 Februari, seorang lelaki bertanding untuk Kongres bagi pihak parti Morena di pinggir bandar Mexico City yang luas Ecatepec ditembak mati di jalan bersama adiknya. Beliau kononnya menerima ancaman dari kesatuan tempatan.

Sebulan sebelumnya, pada 5 Januari, ketua tempatan Parti Revolusi Kebangsaan dan calon majlis perbandaran Suchiate, Chiapas, dibunuh. Pada hari yang sama, di negeri Colima di barat laut, calon majlis perbandaran parti Pergerakan Warganegara di Armeria ditembak oleh penembak bersenjata ketika dalam kenderaannya.

Kartel dadah Mexico sering mengarahkan cubaan pembunuhan kepada datuk bandar dan calon datuk bandar, dalam usaha untuk mengawal polis tempatan atau memeras wang daripada kerajaan perbandaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.