Politik Thailand Pita Limjaroenrat tidak melanggar undang-undang pilihan raya, mahkamah berputusan

(SeaPRwire) –   mahkamah menentukan pada Rabu bahawa politikus progresif popular Pita Limjaroenrat, yang telah disekat daripada menjadi perdana menteri walaupun partinya menduduki tempat pertama dalam pilihan raya tahun lepas, tidak melanggar undang-undang pilihan raya dan boleh mengekalkan kerusinya di Parlimen.

Pita telah digantung daripada perhimpunan menunggu keputusan mahkamah sama ada beliau melanggar undang-undang dengan memiliki saham dalam syarikat media. Beliau merupakan pelaksana wasiat bapanya yang termasuk saham dalam ITV, syarikat yang tidak aktif sebagai pengendali stesen televisyen bebas yang telah ditutup.

Mahkamah bersetuju dengan dakwaan Pita bahawa ITV tidak mengendalikan perniagaan media.

Mengikut undang-undang, calon politik dilarang memiliki saham dalam mana-mana syarikat media ketika mereka mendaftar untuk bertanding dalam pilihan raya.

Pita terpaksa meletak jawatan sebagai ketua Parti Maju ke hadapan apabila beliau digantung daripada Parlimen.

Kemenangan pilihan raya parti tahun lepas mencerminkan mandat perubahan yang mengejutkan di kalangan pengundi Thai selepas hampir satu dasawarsa di bawah kerajaan tentera.

Tetapi parti itu ditolak daripada kuasa oleh ahli-ahli tidak dipilih Senat.

Senat, yang ahlinya dilantik oleh tentera, menyertai Dewan Rakyat yang dipilih dalam mengundi untuk memilih perdana menteri di bawah perlembagaan yang diluluskan pada tahun 2017 di bawah kerajaan tentera. Parti Maju ke hadapan kini memimpin pembangkang di Parlimen.

Panel hakim sembilan orang membuat keputusan 8-1 memihak kepada Pita pada hari Rabu.

“ITV tidak mengendalikan sebarang akhbar atau perniagaan media, oleh itu pegangan saham tidak melanggar Perlembagaan Artikel 98. Berdasarkan alasan di atas, status ahli Parlimen tertuduh tidak digantung,” kata keputusan itu.

“Saya gembira dan akan terus bekerja seperti yang dirancang,” kata Pita selepas keputusan itu.

Kira-kira 40 penyokong yang telah berkumpul di luar mahkamah dengan tanda-tanda dan bunga bersorak kepada Pita apabila beliau keluar.

“Ada keadilan untuk rakyat. Pada mulanya saya tidak mempercayai mahkamah tetapi kini saya nampak keadilan,” kata Jiraporn Bussawaket, 76 tahun.

Pita masih menghadapi cabaran undang-undang yang serius pada bulan ini.

Pada 31 Januari, beliau akan muncul sekali lagi di Mahkamah Perlembagaan dalam kes lain di mana beliau dan partinya dituduh cuba menggulingkan sistem kerajaan Thailand dengan mencadangkan pindaan kepada undang-undang yang menjadikannya haram untuk memfitnah keluarga diraja Thailand, kesalahan yang dikenali sebagai lese majeste.

Critiks berkata undang-undang itu, yang membawa hukuman sehingga 15 tahun penjara, sering disalahgunakan sebagai alat .

Monarki dianggap oleh ramai orang sebagai inti identiti Thai, dan konservatif Thai bersikeras bahawa ia perlu dilindungi.

Walaupun aduan hanya meminta parti itu berhenti mempromosikan pindaan, ketuanya sekarang, Chaithawat Tulathon, berkata keputusan tidak menguntungkan boleh digunakan dalam kes masa depan terhadap parti yang boleh membawa kepada pembubarannya. Parti Maju ke hadapan sebelumnya, Parti Masa Depan, telah dibubarkan melalui keputusan Mahkamah Perlembagaan pada tahun 2020.

Penyokong Parti Maju ke hadapan telah mengkritik kes-kes itu sebagai taktik kotor serupa dengan yang telah lama digunakan oleh pihak konservatif memerintah untuk menyingkirkan lawan politik menggunakan mahkamah dan agensi-agensi negara yang dikatakan bebas seperti Suruhanjaya Pilihan Raya sebagai senjata undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.