Polis Yunani tahan puluhan suspek dalam serbuan keganasan bola sepak

(SeaPRwire) –   polis Yunani telah menyerbu beberapa rumah di Athens dan menahan puluhan suspek dalam serbuan keganasan bola sepak untuk membunuh seorang pegawai polis pada Disember.

Pegawai polis Giorgos Lyggeridis, 31, meninggal pada 27 Disember selepas terkena nyalaan semasa keganasan antara peminat pasukan lawan dalam perlawanan bola baling di Athens.

Ketua Polis Yunani Dimitris Mallios berkata 60 orang ditahan sehingga petang Isnin, dalam operasi yang bermula lewat Ahad.

Mallios berkata penangkapan itu mengikuti siasatan yang dilakukan dalam “kerahsihan tinggi” selama empat bulan yang lalu yang mengesahkan kaitan antara keganasan sukan dengan jenayah terancang.

“Bukti muncul tentang organisasi jenayah, terdiri daripada 158 orang, yang sejak 2019 sekurang-kurangnya melakukan tindakan jenayah” di kawasan Athens dan bandar-bandar Volos dan Ioannina di utara, kata Mallios.

Beliau menambah 58 rumah dan 15 kenderaan diserbu dalam serbuan itu, dan barang-barang yang dirampas termasuk pistol, pisau, dadah dan kayu club.

“Kami mempunyai komitmen mutlak untuk memerangi keganasan sukan,” kata ketua polis itu.

sering memilih acara sukan lain yang kurang diawas untuk berhadapan dengan lawan.

Selepas kematian pegawai polis, peminat dilarang menghadiri semua perlawanan bola sepak teratas selama dua bulan sementara langkah-langkah keselamatan diperbaharui.

Peserta perlawanan kini perlu memiliki kod QR yang dikeluarkan kerajaan di telefon bimbit untuk mendapat akses stadium.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.