Polis UK tangkap remaja berhubung dengan menebang pokok tua yang kelihatan dalam ‘Robin Hood: Prince of Thieves’

Polis UK tangkap remaja berhubung dengan menebang pokok tua yang kelihatan dalam ‘Robin Hood: Putera Penyamun’

Sebatang pokok berusia berabad yang terkenal di Taman Negara Northumberland di United Kingdom telah ditebang pada waktu malam, dan polis telah menangkap pelaku berusia 16 tahun.

Terletak di Sycamore Gap berhampiran Tembok Hadrian, pokok itu muncul dalam filem 1991, “Robin Hood: Putera Penyamun.”

Tembok Hadrian yang ikonik itu bertarikh kembali ke Zaman Empayar Rom, dan pembinaan tembok itu bermula pada 122 S.M. atas perintah Maharaja Hadrian, yang sedang melawat Britain pada masa itu.

Pokok itu tidak bertarikh sejauh itu, tetapi dianggarkan berusia antara 200 dan 300 tahun, menurut laporan.

Pada pagi Khamis, imej menunjukkan pokok besar itu tersadai, dipisahkan dari batang berbentuk hatinya.

Pegawai di Taman Negara Northumberland mengeluarkan kenyataan mengenai pokok yang tumbang itu selepas ia ditemui.

“Pihak Berkuasa Taman Negara Northumberland boleh mengesahkan bahawa sayangnya, pokok terkenal di Sycamore Gap telah tumbang pada waktu malam. Kami mempunyai sebab untuk mempercayai ia sengaja ditebang,” kata kenyataan itu. “Kami bekerjasama dengan agensi dan rakan kongsi yang berkepentingan dengan mercu tanda ikonik di timur laut ini dan akan mengeluarkan butiran lanjut sebaik sahaja diketahui.”

Jabatan Polis Northumbria menyiasat perkara itu, mengutuk vandalisme dan berikrar untuk membawa sesiapa yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Pokok itu merupakan mercu tanda terkenal di dunia, dan vandalisme telah menyebabkan kejutan dan kemarahan di kalangan masyarakat setempat dan seterusnya,” kata jabatan itu.

Polis berkata ia kelihatan seperti tindakan keganasan yang disengajakan.

Polis Northumbria dan Pesuruhjaya Jenayah Kim McGuinness berkata beliau amat sedih pokok terkenal itu telah tiada.

“Pokok itu milik kita,” katanya. “Ia merupakan mercu tanda ikonik timur laut yang menjulang tinggi di Northumberland yang indah kita. Saya geram kerana kelihatannya ini adalah tindakan vandalisme yang disengajakan. Saya akan menimbulkan perkara ini secara peribadi hari ini. Saya tahu Polis Northumbria berada di tempat kejadian dan pegawai akan melakukan yang terbaik untuk menangkap sesiapa yang ada di sebalik ini. Berita yang teruk.”

Menjelang petang, polis telah menangkap seorang budak lelaki berusia 16 tahun berhubung dengan insiden itu.

Polis berkata remaja itu masih ditahan dan membantu polis dengan siasatan mereka.

Namun, siasatan masih dibuka, dan jabatan meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk melawat laman webnya dan klik pada halaman “Tell Us Something” atau dengan menelefon jabatan secara langsung.