Polis UK tangkap mata-mata China bekerja di peringkat tinggi kerajaan: Pegawai

Seorang penyelidik parlimen di United Kingdom yang dilaporkan ditangkap atas tuduhan menjadi mata-mata China mendakwa dia tidak bersalah.

Polis British berkata pada hari Sabtu bahawa dua orang lelaki telah ditangkap di bawah Official Secrets Act pada bulan Mac, dengan laporan akhbar pada hari Ahad mengenal pasti salah seorang yang ditangkap sebagai penyelidik untuk ahli-ahli parlimen, menurut laporan daripada Bloomberg.

Lelaki berusia 20-an yang tidak dinamakan oleh polis itu mengeluarkan kenyataan melalui firma guamannya sambil menafikan laporan tersebut dan mendakwa dia tidak bersalah.

“Adalah salah saya harus berkewajipan membuat sebarang bentuk komen awam mengenai laporan yang salah yang telah berlaku,” kata lelaki itu melalui firma guamannya, Birnberg Peirce, yang juga tidak menamakan klien mereka. “Walau bagaimanapun, memandangkan apa yang dilaporkan, adalah penting diketahui bahawa saya sama sekali tidak bersalah.’”

Laporan ini datang ketika Perdana Menteri UK Rishi Sunak menghadapi tekanan untuk lebih agresif menghadapi ancaman China terhadap demokrasi British, termasuk seruan untuk secara rasmi menetapkan China sebagai ancaman strategik kepada kepentingan British.

Menurut laporan Reuters pada hari Isnin, Sunak menimbulkan kebimbangan tentang kemungkinan China menyasarkan parlimen dengan mata-mata semasa mesyuarat dengan Perdana Menteri China Li Qiang di persidangan G-20 di India.

Sunak memberitahu wartawan bahawa dia terhad dalam apa yang boleh dikatakannya tentang siasatan perisikan yang sedang berjalan tetapi berkata dia menimbulkan “kebimbangan yang sangat kuat tentang sebarang campur tangan dalam demokrasi parlimen kami, yang jelas tidak boleh diterima.”

Tuduhan menjadi mata-mata itu mengancam untuk mempersulitkan usaha perdana menteri untuk mempunyai dialog yang lebih terbuka dengan China, yang mengeluarkan kenyataan menyebut laporan menjadi mata-mata di parlimen sebagai “fitnah jahat yang direka.”

“Dakwaan yang kononnya mendakwa China disyaki ‘mencuri risikan British’ adalah fitnah jahat yang direka sepenuhnya,” kata jurucakap kedutaan China di UK, menurut Reuters.

Sunak telah bertujuan untuk lebih kerjasama dengan China dalam isu-isu seperti perubahan iklim walaupun kebimbangan pengkritik, walaupun dia terus mengkritik negara itu dalam isu hak asasi manusia dan lain-lain sambil membenarkan kerjasama “di mana ia masuk akal.”

“Saya fikir perkara yang betul untuk dilakukan adalah mengambil peluang untuk melibatkan diri, untuk menimbulkan kebimbangan secara khusus, dan bukannya hanya menjerit dari tepi,” kata Sunak kepada wartawan, menurut Reuters.

Walau bagaimanapun, Ahli Parlimen Parti Konservatif Iain Duncan Smith, seorang pengkritik Parti Komunis China yang telah dikenakan sekatan oleh China, mempertikaikan sebarang perbincangan dengan negara itu akan berguna.

“Saya tidak fikir itu dialog. Saya fikir ia semacam monolog memalukan,” kata Duncan Smith semasa temu bual dengan Times Radio, menurut Reuters. “Apa yang sebenarnya berlaku adalah China mengabaikan banyak apa yang kita katakan.”

Pejabat Sunak tidak segera membalas permintaan komen.

Reuters menyumbang kepada laporan ini