Polis Sri Lanka gunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan protes pembangkang terhadap keadaan ekonomi

(SeaPRwire) –   menggunakan gas pemedih mata dan air pancutan pada Selasa untuk menyebarkan protes pembangkang di negara pulau yang menghadapi krisis ekonomi terburuknya sementara bersiap untuk pilihan raya nasional nanti tahun ini.

Penunjuk perasaan dari parti pembangkang utama United People’s Power mengumpul di ibu negara, Colombo, dan menuduh pentadbiran Presiden Ranil Wickremesinghe menindih rakyat dengan meningkatkan cukai, serta menaikkan harga elektrik dan bahan api, menyebabkan lonjakan tinggi kos sara hidup.

“Kerajaan tidak prihatin dengan rakyat yang menderita dan tidak mampu menyara diri,” kata ahli parlimen pembangkang Sarath Fonseka yang hadir dalam protes itu. “Rakyat tidak lagi mampu membayar bil atau membeli bekalan sekolah untuk anak-anak mereka,” katanya.

Fonseka berkata bahawa “rakyat perlu bangun” dan mengundi menentang dalam pilihan raya akan datang.

Sebelum ini pada Selasa, sekurang-kurangnya dua mahkamah melarang penunjuk perasaan berarak di jalan-jalan menuju bangunan penting termasuk pejabat presiden, kewangan dan bank pusat. Sebaliknya, dua kawasan di ibu negara ditetapkan untuk protes itu.

Polis menggunakan gas pemedih mata dan air pancutan dua kali untuk menyebarkan penunjuk perasaan apabila mereka cuba bergerak keluar dari kawasan yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, pembangkang berkata mereka merancang lebih banyak protes di seluruh negara dalam minggu-minggu akan datang.

Sri Lanka terjerumus ke dalam krisis ekonomi terburuknya pada 2022. Ia telah mengisytiharkan muflis pada April tahun yang sama dengan hutang melebihi $83 bilion, menyebabkan protes keras yang menyebabkan pemecatan Presiden Gotabaya Rajapaksa. Tabung Kewangan Antarabangsa meluluskan program pembiayaan empat tahun pada Mac lalu untuk membantu negara itu.

Kerajaan membela langkah-langkah yang diambil, mengatakan ia perlu untuk memenuhi sasaran IMF, memastikan hutang negara mampan, dan memenangi kepercayaan semula masyarakat antarabangsa.

Parlimen Sri Lanka memilih Presiden semasa Ranil Wickremesinghe pada Julai 2022 dan di bawahnya, kekurangan barangan asas hampir diselesaikan.

Tetapi pembangkang menuduh beliau menindas bantahan dengan menindak tegas penunjuk perasaan. Minggu lepas, parlimen, di mana pakatan pemerintah mempunyai majoriti, sebulat suara meluluskan undang-undang peraturan internet yang sangat dikritik kerana “mencipta persekitaran yang sangat menindas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.