Polis Singapura menyiasat skim pengubahan wang haram menemui lebih banyak bar emas, jam tangan mewah

Polis Singapura menemui lebih banyak bar emas mewah, barang kemas dan aset lain daripada skim pengubahan wang haram besar-besaran yang digemparkan bulan lepas, kata mereka, menjadikan jumlah aset yang disita atau dibekukan sebanyak $1.75 bilion.

Polis telah melancarkan operasi lanjutan yang berkaitan dengan sekumpulan warga asing yang disyaki terlibat dalam pengubahan hasil aktiviti jenayah terancang mereka, termasuk penipuan dan perjudian dalam talian, kata polis dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Tindakan terbaru ini menyusul beberapa serbuan lain di seluruh bandar raya ini bulan lepas yang menyaksikan harta tanah, kenderaan, barangan mewah dan bar emas bernilai $731 juta disita atau dibekukan. Sembilan lelaki dan seorang wanita dari Cyprus, Turki, China, Kemboja dan Vanuatu telah didakwa di mahkamah.

Kes ini telah melemparkan bayang-bayang ke atas status Singapura sebagai hab kewangan yang dikenali kerana kadar jenayah yang rendah dan imej yang bersih.

Operasi terbaru ini menyaksikan aset tambahan disita atau dibekukan, dengan anggaran jumlah meningkat kepada $1.75 bilion, kata polis pada hari Rabu. Ini termasuk akaun bank dengan jumlah anggaran nilai lebih daripada $824 juta dan tunai lebih daripada $55 juta.

Polis juga merampas 68 bar emas, 294 beg mewah, 164 jam tangan mewah, 546 keping barang kemas, 204 peranti elektronik dan cryptocurrency bernilai lebih daripada $28 juta. Pernyataan itu mengatakan perintah larangan pelupusan telah dikeluarkan terhadap lebih 110 harta tanah dan 62 kenderaan dengan jumlah anggaran nilai lebih daripada $906 juta, serta botol minuman keras, wain dan hiasan pelbagai.

“Siasatan sedang giat dijalankan,” tambah kenyataan itu.

Pihak Berkuasa Monetari Singapura berkata pada hari Rabu bahawa institusi kewangan telah mengemukakan laporan transaksi mencurigakan seperti aliran dana mencurigakan, dokumentasi yang meragukan tentang sumber kekayaan atau dana, dan ketidakselarasan atau pengelakan dalam maklumat yang diberikan kepada mereka.

Ia memberi amaran bahawa ia akan mengambil tindakan tegas terhadap institusi kewangan yang melanggar keperluan atau mempunyai kawalan yang tidak mencukupi terhadap pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.