Polis Perancis mengeluarkan pelajar pro-Palestin dari halaman universiti Sorbonne di Paris

(SeaPRwire) –   polis Perancis mengeluarkan puluhan pelajar dari halaman universiti Sorbonne di Paris

Kira-kira 50 perserta mendirikan khemah pada tengah hari Isnin di halaman utama institusi elit di Paris bagi menyokong Palestin, meniru kem dan demonstrasi solidariti serupa di seluruh Amerika Syarikat.

Perserta mendedahkan bendera Palestin gergasi dan menjerit slogan menyokong , kerana Israel terus menyerang berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober yang memicu peperangan Israel-Hamas. Polis memasuki kawasan universiti pada petang dan mengeluarkan mereka.

Kira-kira 100 perserta mengambil bahagian dalam protes berhampiran universiti berprestij dalam kehadiran polis berat yang juga menjaga pintu masuk universiti untuk mencegah pelajar mendirikan khemah di dalam sekali.

Lorelia Frejo, pelajar ijazah di Sorbonne yang menyertai protes di luar universiti, berkata polis menggunakan kekerasan untuk mengeluarkan rakannya dari halaman. “Mereka adalah aman dan polis mengeluarkan mereka tanpa penjelasan,” kata Frejo. Pelajar di Paris diilhamkan oleh protes di Universiti Columbia New York yang kekal teguh walaupun ditekan polis, tambahnya.

“Mereka (perserta Columbia) sangat kuat dan mahu berjuang untuk keadilan dan keamanan di Palestin,” kata Frejo.

Sorbonne menduduki tempat unik di inti kehidupan awam dan intelektual Perancis. Minggu lepas, Presiden Emmanuel Macron memilihnya sebagai lokasi untuk memberi ucapan mengenai visinya terhadap Eropah sebelum pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun.

Minggu lepas protes meletus di universiti elit lain di kawasan ibu negara Perancis, Institut Ilmu Politik Paris, dikenali sebagai Sciences Po, yang menghitung Macron dan Perdana Menteri Gabriel Attal antara alumni terkenalnya.

Ketegangan meletus di kampus apabila pelajar pro-Palestin diilhami oleh kem solidariti Gaza di kampus-kampus di Amerika Syarikat cuba menduduki amfiteater.

Jumaat lepas, perserta pro-Palestin dan pro-Israel berhadapan dalam keadaan tegang di jalan di luar sekolah. Polis bergerak cepat untuk memisahkan kumpulan bertentangan.

Protes berakhir dengan aman apabila pelajar bersetuju untuk mengosongkan bangunan pada petang Jumaat. Pengetua Sciences Po berkata persetujuan dicapai dengan pelajar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.