Polis Mexico sahkan video kartel dadah menunjukkan mayat ditembak, ditendang, dan dibakar

(SeaPRwire) –   mengesahkan kebanyakan kandungan video kejam kumpulan dadah menunjukkan penjenayah menembak, menendang dan membakar mayat musuh-musuh mereka.

Di negara di mana video pemenggalan dan hukuman mati telah muncul di media sosial sebelum ini, video yang dikeluarkan Selasa masih mengejutkan.

Sekumpulan penjenayah yang menjerit dan mengumpat boleh dilihat di sebuah bukit hutan, berdiri di atas mayat berlubang peluru musuh-musuh mereka. Mereka kemudian menendang dan menganiaya mayat, menembak berulang kali, menanggalkan sesetengah dan menyeret mereka ke satu timbunan api sementara dan membakarnya.

Sesetengah mayat penjenayah kelihatan telah membuat pertahanan terakhir di dalam satu timbunan bulat batu yang rendah. sering membuat video mangsa mati atau ditangkap untuk menakut-nakutkan atau mengancam musuh-musuh.

Peguam di negeri pantai Pasifik Guerrero berkata lewat Selasa mereka telah tiba di lokasi jenayah terpencil di pekan gunung Totolapan dan mendapati lima mayat terbakar.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata Rabu bahawa jumlah sebelas mayat telah dijumpai sehingga kini.

“Ia kelihatan, tertakluk kepada siasatan lanjut, ia adalah pertembungan antara dua kumpulan jenayah,” kata López Obrador.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya 15 mayat boleh dilihat dalam video. Sebelum dibakar, seorang penjenayah duduk gembira di atas timbunan berpilin, ketawa dan menginjak-injak mayat.

Kebanyakan yang mati – seperti penjenayah hidup yang dilihat dalam video – memakai baju tentera hijau atau kamuflaj dengan tali peluru.

Ia tidak jelas mengapa penyiasat hanya menjumpai sebelas mayat. Yang lain mungkin telah dibuang atau dimusnahkan sepenuhnya.

Peguam tidak mengenal pasti kumpulan yang terlibat dalam pertembungan itu, tetapi media tempatan mengatakan lelaki mati mungkin tergolong dalam kumpulan Familia Michoacana yang sangat ganas, manakala pemenang kelihatan ahli kumpulan dikenali sebagai Tlacos, selepas bandar berhampiran Tlacotepec.

Kedua-dua kumpulan dilaporkan berperang untuk menguasai bandar-bandar gunung terpencil di Guerrero, di mana perlombongan, pembalakan dan pengeluaran opium adalah industri utama.

Bukan perkara luar biasa bagi kumpulan dadah membawa mayat sendiri, dan memusnahkan mayat musuh-musuh, dengan mengebumikan mereka dalam kubur cetek, membakar atau melarutkan dalam bahan kimia keras.

Di negeri jiran Michoacán, peguam melaporkan mereka telah mendapati mayat tujuh lelaki dan empat wanita dalam lubang kubur cetek dan tersembunyi berhampiran ibu negeri Morelia. Mayat itu sangat reput dan dibawa untuk ujian makmal untuk menentukan identiti mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.