Polis menyiasat 17 orang, termasuk kanak-kanak, atas tuduhan penderaan seksual remaja di Austria

(SeaPRwire) –   mengatakan Jumaat mereka sedang menyiasat 17 orang, kebanyakannya kanak-kanak, atas dakwaan penderaan seksual kanak-kanak berumur 12 tahun selama beberapa bulan.

Dua belas daripada suspek berusia antara 14 hingga 18 tahun, satu berusia 19 tahun, dua di bawah umur 14 tahun, yang merupakan umur undang-undang di Austria, dan identiti dua lagi tidak diketahui, kata Florian Finda, pegawai kanan polis jenayah Vienna.

Mereka terdiri daripada warganegara Austria, Turki, Syria, Itali, Bulgaria dan Serbia.

Mereka didakwa melakukan penderaan berat kanak-kanak dan gambaran pornografi kanak-kanak, kata Finda.

Kesalahan itu didakwa berlaku antara Februari dan Jun 2023 di garaj, apartmen pelaku dan lokasi lain di Vienna. Dalam satu kes, dakwaan kekerasan digunakan; bagi yang lain, mangsa dipaksa bersetubuh dengan rayuan lisan, menurut penyiasat.

Mangsa dan ibunya melaporkan kes itu kepada pihak berkuasa pada Oktober.

Berikutan siasatan mendalam, 13 suspek berusia 14 tahun ke atas soal siasat pada Khamis, kata Finda. Sesetengah mengakui dakwaan dan yang lain menafikannya; satu daripada mereka ditahan kerana menentang pegawai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.