Polis mengambil tindakan keras ke atas bantahan anti-Milei sayap kiri di Argentina

(SeaPRwire) –   Pertembungan antara pihak berkuasa Argentina dan yang marah dengan langkah pengurangan perbelanjaan Presiden Javier Milei meningkat pada Rabu, apabila penunjuk perasaan menghalang laluan utama ibu negara dibubarkan dengan paksa dan lapan daripada peserta pergerakan itu ditahan.

Dalam langkah jarang berlaku, pegawai polis bergerak kuat menyembur air kuat, membasahi penunjuk perasaan. Rakyat Argentina menuntut lebih makanan untuk kantin makanan, melemparkan kayu dan batu, menyalakan tong sampah dan memerangkap jalan raya utama Buenos Aires sebagai tanda penentangan terhadap perubahan undang-undang baru yang melarang sekatan jalan.

Mogok dan protes telah menggamit negara dalam minggu-minggu kebelakangan ini, berjuang untuk menangani langkah-langkah penjimatan yang menyakitkan Milei di tengah inflasi yang melambung, mengeluarkan kemarahan dan keputusasaan mereka di jalan raya. Pemandu bas merancang untuk mogok pada Khamis.

Memperkukuh imej keras terhadap jenayah, kerajaan kanan Milei meluluskan langkah-langkah baru pada bulan Disember lalu memberi kuasa kepada pasukan keselamatan untuk menangkap dan membubarkan penunjuk perasaan yang menghalang laluan jalan raya. Milei juga mengugut untuk menarik balik bantuan sosial daripada mereka yang dituduh mengganggu lalu lintas. Pengkritik – termasuk pasukan pakar hak asasi manusia – telah mengkritik sekatan sebagai pelanggaran kebebasan awam.

“Kami sedang menamatkan pembebasan Julio de 9,” kata Waldo Wolff, Menteri Keselamatan Buenos Aires, merujuk kepada laluan yang sesak lalu lintas pada hari Rabu. “Kami sedang mengembalikan ketenteraman di pusat bandaraya Buenos Aires.”

Wolff memberitahu media tempatan bahawa lapan penunjuk perasaan telah didakwa dengan vandalisme.

“UNDANG-UNDANG DAN KETENTERAMAN,” tulis Menteri Keselamatan Patricia Bullrich di platform sosial X, memuji polis dan memaparkan gambar-gambar televisyen tentang pasukan menindas.

Penunjuk perasaan berkumpul di Kementerian Modal Manusia, agensi yang terjejas reputasinya menyelia faedah sosial Argentina. Dalam usaha radikal untuk menstabilkan ekonomi Argentina yang lama bermasalah, Milei telah mengurangkan perbelanjaan kerajaan dengan drastik – memecat pekerja awam, mengurangkan subsidi tenaga dan pengangkutan, membatalkan projek awam dan mengurangkan pemindahan ke wilayah-wilayah.

Apabila inflasi tahunan melebihi 276% dan rakyat Argentina semakin terhimpit kemiskinan, mereka semakin berkumpul ke kantin makanan yang dikendalikan oleh parti sayap kiri atau kumpulan sosial untuk mengatasi masa sukar. Tetapi langkah-langkah penjimatan Milei juga telah menjejaskan kantin makanan – dikenali secara tempatan sebagai “comedores” – menghentikan penghantaran makanan dan memotong pembiayaan mereka.

“Satu-satunya perkara yang kerajaan ini cadangkan untuk rakyat ialah kemiskinan dirancang,” kata kesatuan pekerja yang memimpin protes dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.