Polis menangkap anjing di belakang kemudi kenderaan bergerak: ‘Tidak bertanggungjawab’

Polis Slovakia baru-baru ini mengenakan denda kepada pemandu yang “tidak bertanggungjawab” selepas kamera kelajuan mereka mengambil gambar seekor anjing di tempat pemandu sebuah kereta.

Pasukan Polis Slovakia membuat siaran di Facebook mengenai insiden itu pada hari Jumaat. Mereka berkata bahawa pegawai dari majlis perbandaran Senice “tidak percaya pada mata sendiri” apabila mereka mengesan seekor anjing pemburu berwarna perang di belakang roda sebuah kereta.

Polis berkata mereka “merosakkan rancangan memburu budak lelaki itu” dengan menghentikan kenderaan berdekatan kampung Šterusy di Slovakia barat. Pegawai polis juga secara bergurau berkata bahawa mereka meminta lesen pemandu daripada anjing itu.

“TIADA EDIT FOTO ATAU PALSU,” terjemahan bahasa Inggeris bagi siaran Facebook itu menyatakan.

Pemandu itu – seorang lelaki berusia 31 tahun – dilaporkan memberitahu polis bahawa anjing itu “tiba-tiba melompat melepasi lututnya” ketika dia memandu kereta itu. Polis mempertikaikan dakwaan itu, dengan menyatakan bahawa rakaman kamera kelajuan mereka tidak merakam sebarang pergerakan mengejut di tempat duduk pemandu.

Lelaki itu didenda kerana pelanggaran lalu lintas. Pasukan Polis Slovakia menggesa penduduk untuk menjauhkan anjing mereka ketika memandu.

“Apabila mengangkut anjing, pastikan keselamatan haiwan dan seluruh krew dalam kereta. Haiwan kecil juga boleh membahayakan nyawa dan kesihatan anda semasa memandu,” terjemahan bahasa Inggeris bagi siaran itu menyatakan.