Polis London semakin yakin pelarian suspek pengganas ‘jelas dirancang’

Polis Metropolitan London semakin yakin bahawa pelarian suspek pengganas Daniel Khalife dari penjara di kawasan London adalah “jelas dirancang lebih awal” kerana butiran baharu muncul berikutan insiden itu dan polis memberi tumpuan kepada pencarian mereka.

“Ia jelas dirancang lebih awal, hakikat bahawa dia boleh mengikat dirinya di bawah gerabak itu,” kata Ketua Polis Met Sir Mark Rowley memberitahu saluran berita LBC, menyebut insiden itu “sangat membimbangkan.”

Beliau berhujah bahawa pelarian seperti itu “tidak mungkin dilakukan tanpa perancangan, dan polis telah menjalankan siasatan serius untuk menentukan sama ada pelarian itu adalah “kerja dalaman” dengan bantuan daripada pengawal penjara.

“Ia satu persoalan,” Rowley berkata. “Adakah sesiapa di dalam penjara membantunya? Banduan lain, kakitangan pengawal? Adakah dia dibantu oleh orang di luar tembok atau ia semata-mata ciptaan sendiri?”

Khalife, 21, telah diberhentikan dari tentera pada bulan Mei atas tuduhan memperoleh maklumat yang mungkin “secara langsung atau tidak langsung berguna kepada musuh,” serta membuat penipuan bom dengan meletakkan tiga bekas berwayar di atas meja.

Dia kekal dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan tetapi kelihatannya telah melarikan diri dari Penjara Baginda di Wandsworth tidak lama sebelum pukul 8 pagi Rabu. Pihak berkuasa menyarankan bahawa kedudukannya di dapur penjara memberikannya akses ke van penghantaran makanan, di mana dia mengikat dirinya di bawahnya ketika van itu memandu pergi.

Laporan awal tidak menunjukkan kepada siapa Khalife didakwa menyalurkan maklumat, tetapi BBC mendedahkan pada Khamis bahawa Khalife mungkin telah mencari maklumat bagi pihak Iran. Dia akan dibicarakan pada bulan November atas jenayahnya.

Beberapa pegawai menyarankan pada hari Rabu bahawa tali di bawah van itu menunjukkan kemungkinan bantuan dalaman, tetapi teori itu semakin meyakinkan kerana lebih banyak butiran muncul.

LBC juga mengkaji notis yang dihantar kepada kemudahan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan yang meminta mereka “mencari sesiapa yang hadir dengan luka terbakar kerana banduan yang melarikan diri mungkin mengalami luka terbakar teruk dari bawah ekzos van yang digunakan untuk melarikan diri.”

Seorang bekas detektif memberitahu akhbar The Sun bahawa luka terbakar itu akibat sentuhan Khalife dengan sistem ekzos di bawah van semasa melarikan diri.

Detektif juga percaya bahawa Khalife masih memakai pakaian juru masak penjara yang dipakainya ketika melarikan diri, lapor BBC.

Pencarian telah menumpu ke Taman Richmond di barat daya London, dengan pegawai menyisir kawasan itu pada waktu malam dan pagi, walaupun, polis telah mengurangkan usaha mereka. Pegawai berkata tumpuan ke atas taman itu bukan disebabkan oleh sebarang petunjuk atau risikan khusus.

Insiden itu telah mendorong Ketua Pemeriksa Penjara Charlie Taylor untuk berkata bahawa Wandsworth “benar-benar perlu ditutup,” dengan kumpulan pemantau menilai penjara sebagai “kebimbangan serius” walaupun sebelum pelarian itu.

“Apabila anda mendapati penjara seperti Wandsworth, ia benar-benar perlu ditutup,” kata Taylor kepada Politics Hub di Sky News. “Akhirnya, ia bukan penjara yang sesuai.”

“Anda memerlukan penjara kerana anda perlu melayani mahkamah,” tambahnya. “Kita sebenarnya menghadapi krisis di penjara pada masa ini dari segi tempat penduduk… hanya ada cukup tempat penjara pada masa ini untuk bilangan banduan yang masuk.”