Polis London mengesahkan mayat yang dikeluarkan dari Sungai Thames ialah suspek serangan kimia

(SeaPRwire) –   mengesahkan pada hari Jumaat bahawa mayat yang ditarik dari Sungai Thames ialah Abdul Ezedi, lelaki yang dicari kerana serangan bahan kimia yang mencederakan bekas rakannya dan dua anak perempuannya yang kecil.

Polis Metropolitan London menyatakan mayatnya telah dikenal pasti secara rasmi pada Khamis lalu dan keluarganya telah dimaklumkan tentang perkembangan ini. Pasukan polis juga menyatakan bahawa bedah siasat mengesahkan punca kematiannya sebagai tenggelam.

“Seperti yang diharapkan oleh orang awam, penyiasatan kami masih berterusan ke atas insiden ini,” kata Komander Jon Savell. “Wanita berusia 31 tahun itu masih berada di hospital dan kekal dalam keadaan stabil dan tidak lagi sedar. Kami belum dapat berbual dengannya tetapi berharap dapat berbuat demikian sebaik saha sembuh.”

Polis melancarkan pencarian di seluruh negara untuk Ezedi selepas serangan itu berlaku di kawasan Clapham, selatan London pada 31 Januari yang menyaksikan ibu dua anak itu disiram dengan alkali yang menghakis. Sebahagian daripada bahan kimia itu mencederakan anak perempuannya yang berusia 8 tahun manakala kanak-kanak berusia 3 tahun itu kepalanya dipukul ke tanah.

Gambar Ezedi sejurus selepas itu menunjukkan beliau menderita kecederaan yang teruk di bahagian kanan mukanya, tetapi tempat di mana beliau berada tidak diketahui. Pada 9 Februari, Met menyatakan mereka percaya Ezedi mungkin “masuk ke dalam air” selepas menyusun semula rakaman litar tertutup pergerakannya selepas serangan itu.

Met menyatakan krew sebuah bot yang lalu melaporkan melihat mayat di dalam air berhampiran Menara London pada petang Isnin lalu dan mereka percaya ia adalah Ezedi.

Media British melaporkan bahawa Ezedi adalah seorang yang diberikan perlindungan walaupun disabitkan kesalahan jenayah seks di Britain pada 2018. Permohonan pemberian suaka asalnya ditolak, tetapi beliau kemudian dibenarkan kekal di UK selepas mendakwa beliau telah memeluk agama Kristian, akhbar Daily Telegraph melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.