Polis London menangkap suspek pengganas Daniel Khalife selepas melarikan diri dari penjara secara berani

Polis Metropolitan London telah menangkap suspek pengganas Daniel Khalife selepas melarikan diri dari penjara berdekatan London, menurut pegawai-pegawai pada hari Sabtu.

Pegawai-pegawai polis telah menangkap Khalife tidak lama sebelum pukul 11 pagi waktu tempatan di kawasan Chiswick, dan kini dia berada dalam tahanan polis, menurut kenyataan Polis Metropolitan.

“Kami berterima kasih kepada orang ramai dan media atas sokongan mereka,” kata pegawai-pegawai.

Khalife, 21, telah diberhentikan dari tentera pada bulan Mei di bawah tuduhan mendapatkan maklumat yang mungkin “secara langsung atau tidak langsung berguna kepada musuh,” serta membuat penipuan bom dengan meletakkan tiga bekas dengan wayar di atas meja.

Dia kekal dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan tetapi kelihatannya telah melarikan diri dari Penjara His Majesty Wandsworth tidak lama sebelum pukul 8 pagi pada hari Rabu. Pihak berkuasa telah mencadangkan bahawa kedudukannya dalam dapur penjara telah memberikannya akses ke van penghantaran makanan, yang dia ikat dirinya di bawahnya ketika van itu memandu pergi.

Kehadiran tali di bawah van itu juga menunjukkan bahawa Khalife mungkin telah “mendapat bantuan dalam dari penjara,” menurut The Independent. Seorang pegawai keselamatan memberitahu penerbitan itu bahawa “semua petunjuk menunjukkan ini adalah kerja teratur dan bukan pelarian opportunis,” dan bahawa “hampir pasti” Khalife telah “mendapat bantuan.”

Ketua Polis Met Sir Mark Rowley sebelum ini memberitahu media British bahawa pelarian Khalife dari penjara keselamatan tinggi jelas dirancang terlebih dahulu.

Laporan awal tidak menunjukkan kepada siapa Khalife didakwa menyalurkan maklumat, tetapi BBC mendedahkan pada hari Khamis bahawa Khalife mungkin telah mencari maklumat bagi pihak Iran. Dia akan menghadapi perbicaraan pada bulan November atas jenayahnya.

AKHBAR MENYEKAT CHATGPT DARI KANDUNGAN DI TENGAH KEMARAHAN YANG SEMAKIN MENINGKAT TERHADAP TEKNOLOGI BARU

Polis melaksanakan pencarian meluas untuk Khalife berikutan pelariannya pada hari Rabu. Menjelang hari Jumaat, pencarian telah menyempit ke Taman Richmond di barat daya London, dengan pegawai-pegawai menyisir kawasan itu pada waktu malam dan ke pagi.

Pelarian itu mencetuskan seruan untuk menutup penjara Wandsworth, yang sebuah kumpulan pemantau telah menilainya sebagai “kebimbangan serius” walaupun sebelum pelarian itu.

“Apabila anda mendapati penjara seperti Wandsworth, ia benar-benar perlu ditutup,” Ketua Pemeriksa Penjara Charlie Taylor memberitahu Politics Hub di Sky News. “Pada akhirnya, ia bukan penjara yang sesuai.”

“Anda memerlukan penjara kerana anda perlu melayani mahkamah,” tambahnya. “Kita sebenarnya menghadapi krisis pada masa ini dalam penjara hanya dari segi tempat penduduk… hanya ada cukup banyak penjara, tempat yang ada, pada masa ini untuk bilangan banduan yang masuk.”