Polis London menangkap 2 suspek yang didakwa mencuri karya seni terbaru Banksy, tanda berhenti dengan 3 drone

(SeaPRwire) –   polis telah menangkap dua lelaki yang didakwa mencuri karya terbaru Banksy, kurang daripada satu jam selepas mengesahkan seni itu pada Jumaat.

Karya Banksy terdiri daripada tiga drone tentera yang ditempatkan pada isyarat berhenti merah dan terletak di bahagian Peckham selatan London, menurut Associated Press.

Papan tanda itu diambil pada waktu siang oleh seorang lelaki memegang pemotong besi, sementara saksi mengambil gambar dan merakam video pencurian itu.

Selepas Banksy memaparkan gambar papan tanda itu di Instagram, sesetengah orang meramalkan ia tidak akan lama bertahan, kerana beberapa karyanya telah dijual untuk puluhan juta dolar.

Seorang penonton, yang hanya mahu dirujuk sebagai Alex, memberitahu Associated Press bahawa dia pergi melihat papan tanda berhenti sebelum apa-apa terjadi kepadanya. Dia, bersama-sama dengan ramai penonton, menyaksikan seorang lelaki berpakaian merah dan hitam naik ke basikal bersebelahan dengan papan tanda yang dibolted dan mula memukulnya dengan tangannya.

“Kami berkata, ‘apa yang anda lakukan?’ tetapi tidak benar-benar tahu apa yang harus dilakukan, kami agak tercengang; ada sedikit bunyi hon kereta,” kata Alex kepada AP.

Lelaki itu meninggalkan dan kembali beberapa minit kemudian dengan pasangan pemotong besi. Lelaki lain dilaporkan menstabilkan basikal sewaan yang dia berdiri sebelum menanggalkannya dan melarikan diri.

Pada Sabtu, seorang lelaki dalam 20-an atas syak wasangka pencurian dan kerosakan, yang kemudian dibebaskan dengan jaminan.

Kemudian pada Ahad, mangsa kedua, kali ini seorang lelaki dalam 40-an, telah diambil ke dalam tahanan atas tuduhan.

Banksy dikenali untuk seni jalan berfikiran mendalam, dan sering membuat kenyataan politik dengan karyanya. Ramai pengikut Instagramnya menafsirkan karya terbarunya sebagai panggilan untuk gencatan senjata di Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.