Polis London dituduh membunuh dalam penembakan mematikan lelaki kulit hitam tidak bersenjata

Seorang pegawai dengan Pasukan Polis Metropolitan London yang menembak mati seorang lelaki kulit hitam yang tidak bersenjata telah didakwa atas tuduhan membunuh, kata pendakwa raya pada hari Rabu.

Chris Kaba, 24, telah terbunuh di selatan London pada 5 September tahun lepas, selepas polis mengejar keretanya dan cuba menghentikannya. Kenderaannya telah dikepung oleh dua kereta polis di sebuah jalan sempit perumahan di kawasan Streatham Hill.

Rosemary Ainslie, dari Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota, berkata bahawa berikutan kajian teliti bukti, satu tuduhan membunuh telah dibenarkan terhadap pegawai polis, yang kekal tanpa nama.

Kaba meninggal dunia selepas beliau terkena satu tembakan, katanya.

Pegawai polis itu telah digantung tugas berikutan insiden itu dan dijangka akan muncul di Mahkamah Majistret Westminster pada hari Khamis.

Kes ini telah mencetuskan bantahan dan kritikan mengenai rasisme institusi dalam pasukan polis. Keluarga Kaba mengalu-alukan perkembangan hari Rabu, dan berkata mereka berharap mana-mana perbicaraan boleh berlangsung tanpa kelewatan.

Kaba sedang diikuti oleh sebuah kereta polis tanpa lampu atau siren pada hari dia meninggal dunia. Dia memandu sebuah Audi yang tidak dimiliki olehnya.

Pejabat Bebas bagi Kelakuan Polis, yang menyiasat kes itu, berkata tembakan itu berlaku selepas pengaktifan kamera pengecaman nombor plat automatik, yang menunjukkan bahawa kenderaan yang dipandu oleh Kaba mempunyai kaitan dengan insiden senjata api beberapa hari sebelum itu.

Adalah jarang bagi pegawai polis di UK didakwa atas tuduhan membunuh atau pembunuhan tidak sengaja.

Pada tahun 2021, seorang konstabel polis telah dihukum penjara lapan tahun kerana membunuh Dalian Atkinson, seorang bekas pemain bola sepak profesional yang meninggal dunia selepas ditembak dengan pistol kejutan dan ditendang di kepala semasa satu pergaduhan. Polis itu, Benjamin Monk, telah dibebaskan tuduhan membunuh tetapi disabitkan atas tuduhan pembunuhan tidak sengaja.