Polis jumpa 7 mayat, 5 tercabut kepala dan 1 terbelah, di bandar kelima terbesar Mexico

(SeaPRwire) –   MEKSIKO (AP) — Pihak berkuasa di salah satu bandar terbesar negara ini berkata pada Jumaat mereka telah menemui tujuh mayat dengan lima daripadanya dipenggal kepalanya dan satu lagi dipotong-potong sepenuhnya, dalam sebuah kereta yang ditinggalkan di tengah lalu lintas di lebuh raya utama.

Peguam negeri Puebla berkata semua mayat itu membawa mesej yang mendakwa alasan mengapa setiap orang itu dibunuh. Setiap orang itu dituduh melakukan jenayah tertentu, daripada pengedaran dadah di jalanan hingga merompak trak kargo hingga penculikan wang, kata peguam negeri itu.

“Pada setiap mayat itu, kami mendapati mesej tulisan tangan yang ditulis pada kertas, setiap satu menjelaskan sebab mereka dibunuh,” kata ketua peguam negeri Puebla Gilberto Higuera.

Higuera tidak menyebut sama ada kematian itu mungkin berkaitan dengan kartel dadah. Beliau berkata kereta curi itu ditinggalkan di tengah lalu lintas lebuh raya.

Walaupun vigilante kadang-kadang meninggalkan mesej sedemikian pada mayat, isyarat serupa jauh lebih kerap ditinggalkan pada mangsa mereka oleh kartel dadah yang cuba mengancam lawan mereka atau menghukum tingkah laku yang mendakwa melanggar peraturan mereka.

Higuera sangat berhati-hati dalam menjelaskan bukti itu, tetapi mencadangkan ia melibatkan “bukan sahaja pertelingkahan (antara geng) tetapi juga sesuatu berkaitan dengan dominasi terhadap sesetengah orang, bertujuan tidak sahaja untuk dominasi, tetapi perekrutan.”

Beliau tidak menjelaskan lebih lanjut tentang itu. Tetapi beberapa di Mexico, apabila cuba menubuhkan wilayah sebagai milik mereka sendiri, akan membunuh musuh-musuh mereka atau mana-mana pencuri kecil atau pengedar dadah yang mereka jumpai, dan meninggalkan mesej untuk meyakinkan penduduk tempatan bahawa aktiviti sedemikian tidak akan diterima di bawah kartel baharu.

Pembunuhan kejam itu menarik perhatian kerana berlaku di bandar Puebla yang agak kaya dan besar, hanya timur Mexico City. Puebla ialah bandar kelima terbesar Mexico dan sebahagian besar telah terselamat daripada keganasan kartel dadah yang menjejaskan kawasan sekitarnya.

Menyimpan mayat di tengah-tengah lebuh raya ekspres juga tidak biasa. Polis segera diberitahu tentang kereta yang mengandungi mayat itu kerana ia menghalang lalu lintas di jalan lingkar bandar utama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.